Piyasaların referandum sonuçlarına ilk tepkisi olumlu olacak. Dolar/TL’de 3.60 seviyesi yeniden gündeme gelecek. Borsada 91.850 puan önemli, aşılırsa tarihi zirve test edilir.
Referandum sonuçlarına göre oy kullananların yüzde 51.3’ü anayasa değişikliği yapılması yönünde tercihlerini kullandı. Bu yazı yazıldığı sırada henüz sonuçlar kesinleşmemiş, “balkon konuşması” henüz yapılmamıştı. Oylama sonuçlarına itirazlar yapılacağı konuşuluyordu. Sonucu büyük oranda değiştirmeyeceği varsayımı ile bu sonucun piyasalara ne gibi etkileri olacağına bakalım istiyorum.
Geçtiğimiz haftanın başında yazmış olduğum yazımda olası senaryoları dile getirmiştim. “Yüzde 60 ve 51 evet” ve “yüzde 51 ve 60 hayır” senaryolarından “yüzde 51 evet” olan senaryo vücut bulmuş durumda. Bu senaryoda:
“Yüzde 51 Evet: Piyasalardaki iyimserlik 1-2 saatle sınırlı kalabilir. Dolar/TL kuru Cuma kapanışına göre 3-5 kuruş altına inebilir. Erken seçim(ler) halen daha bir olasılık ancak yüzde 60 Evet senaryosuna göre daha düşük. Bir kabine revizyonu ihtimali oldukça yüksek. Yeni kabinede kimlerin olacağının şekillenmesine kadar olan dönemde oynaklık artacak, ekonominin dümeninde kimlerin olacağının netleşmesinden sonra fiyatlamalar daha da netleşecektir” diye yazmıştım. Toplumun geniş kesiminin içine sinen; en azından içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan herkesi birleştiren bir anayasa yapmayı Meclis’te başaramadık. Halka sorduk, onlar da önerilen değişiklikleri az farkla da olsa onayladılar.
Bu onay tüm Türkiye bazında geçerli olsa da büyük şehirler bazında bakıldığında “red” tarafı öne çıkıyor. Bu durum her ne kadar sonucu değiştirmiyor olsa da bundan sonraki politikaları doğrudan etkileyecektir.
Yazmış olduğum gibi halen daha Kasım ayından sonrasında bir erken genel ve erken Başkanlık seçimi olasılığı halen daha var. Yine aynı tahminde de belirttiğim gibi bu olasılık ‘yüzde 60 evet’ seçeneğine göre daha düşük.
İlk tepki olumlu olacak
Piyasaların ilk tepkisi olumlu olacaktır. Erken seçim ilk anda gündemde olmayacaktır. İlgili tüm taraflar sonuçları il, ilçe hatta sandık bazında ciddi bir şekilde analiz edeceklerdir. Kaldı ki bir erken seçim olsa (Şu andaki Meclis’teki milletvekillerinin erken emekliliğe hak kazanacakları) Kasım 2017’den önce olması mümkün görünmüyor.
Bu nedenle erken seçim olur mu, olmaz mı tartışmaları başlamadan önce piyasalar “istikrar devam ediyor” fikrini satın alacaklardır. Bu iyimser havanın çok da uzun sürmesini beklemiyorum. 1-2 saatle sınırlı kalamasa da tüm haftaya yayılması ihtimali bence düşük.
Borsa rekoru test eder mi?
Referandum öncesindeki son Pazartesi günkü yüzde 3.2’lik yükseliş dışında “anlamlı” bir yükseliş görülmemişti. Kaldı ki BIST 100 bu yükselişin bir kısmını da geçtiğimiz hafta içinde geri verdi. Bugün yabancı katılımcıların önemli bir kısmının Paskalya nedeniyle tatilde olduğu bir sırada önemli bir yükseliş yaşanabilir. Bu yükselişte 91.850 seviyesi önemli olacak. Bu seviyenin üzerindeki bir açılış 93.398’deki tarihi zirvenin test edilebileceği bir yolun önünü açabilecek. Ancak asıl önemli olan dolar bazındaki 2.50 seviyesinin (Geçen Cuma günü kapanışı 2.44 dolar seviyesindeydi) yukarı geçilip geçilmeyeceği. Bu seviye haftalık bazda geçilirse dolar bazında 2.70 dolar seviyelerinin önü açılacaktır.
Oynaklık yaşanabilir
Referandum sonucunun herhangi bir tercih yönünde ‘kantarın topuzunu kaçıracak’ boyutta olmaması özellikle Cumhurbaşkanının izleyeceği siyaseti önemli hale getiriyor. Kapsayıcı bir siyaset izlenecek olur, erken seçim ihtimali azalacak olursa hem ekonomi hem de piyasalar açısından daha pozitif bir seyir görebiliriz. Ancak “2 yıl beklemeye gerek yok, bu meclis gerekli kanuni düzenlemeleri yapsın ve sonrasında bir erken genel ve erken Başkanlık seçimine gidelim” tarzında bir politika izlenirse olumlu seyir çok da uzun sürmeyecektir.
Hepsinden öte; Paskalya nedeniyle yurt dışının tatil olması hasebiyle bugünkü piyasalarda gereksiz oynaklık yaşanabilir.
Dolar 3.60’a iner mi?
“Yüzde 51 evet” senaryosunda da belirtmiş olduğum gibi Cuma günkü kapanış seviyesi olan 3.68’lerden 3-5 kuruşluk bir düşüş ile 3.6250-3.6450 seviyelerinde bir açılış görebiliriz. Bugün bir çok piyasa Paskalya tatili sebebiyle kapalı. Likidite sınırlı olacak, buna karşılık oynaklık yüksek olacaktır. 3.60’lı seviyelere doğru bir düşüş olursa ciddi bir alım gelecek ve düşüş sınırlanacaktır. Zira “boşluklu” bir düşüş olur ise bu boşluğun mutlaka kapanacağını hatırda tutmanızda fayda var. Bu arada Cuma günün kapanışı ile ilgili olarak hafta sonu çok konuşuldu. Piyasalardaki likiditenin azaldığı, elektronik işlemlerin bile kapanışına 10 dakika kala gelen
alım(lar)la dolar/TL kuru 3.74’ün üzerine kadar çıktı, 3.7290’lardan kapandı. Bu seviyeye çıkılmasına neden olan alışların referandum tahminlerinden kaynaklandığına dair görüşler vardı. Bunlara katılmadığımı belirttim. Olsa olsa son anda pozisyonunu kapatmayı unutmuş birilerinin yaptıkları alımların, yeterince satıcının olmadığı bir anda fiyatların “davulcuya veya zurnacıya varmasına” sebep oldu. Bu nedenle Cuma kapanışını 3.68 kabul ederek yorum yaptım.