Enflasyondan iyi haber!

Ekim ayına ait enflasyon rakamları korkulan kadar yüksek çıkmadı. Piyasa beklentileri; tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 1.55, üretici fiyatlarında (ÜFE) ise yüzde 0.9 idi. Buna karşın TÜFE yüzde 1.27, ÜFE yüzde 0.45 artış gösterdi

Haberin Devamı

Ekim ayına ait enflasyon rakamları korkulan kadar yüksek çıkmadı. Piyasa beklentileri; tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 1.55, üretici fiyatlarında (ÜFE) ise yüzde 0.9 idi. Buna karşın TÜFE yüzde 1.27, ÜFE yüzde 0.45 artış gösterdi.

Merkez Bankası’nın ısrarla vurguladığı konut sektöründeki artış yüzde 1.29 ile sürerken, rakamların beklentilerin altında kalmasındaki önemli faktörler, Ramazan ayına rağmen gıdadaki artışın yüzde 0.76’da, ulaşım sektöründeki artışın da sadece yüzde 0.08’de kalması denebilir. Uluslararası piyasalardaki düşüşlere bağlı olarak benzin fiyatlarının yüzde 9.63, motorinin de yüzde 6.75 gerilemesi nihayet TÜFE’ye olumlu katkı yaptı.

ÜFE ise üretim sektörü fiyatlarının yüzde 0.07 ve ilginç bir şekilde tarım sektörü fiyatlarının yüzde 0.41 gerilemesiyle beklentilerin oldukça altında kaldı. Sera geçiş mevsiminde olunması tarımsal ürün arzının kısa süreli de olsa hızlı artmasına neden olduğundan bu düşüş anlaşılabilir. Buna karşın aşırı yağmurların sera üretimini olumsuz etkileme ihtimali önümüzdeki aylarda bu olumlu etkiyi olumsuza çevirebilir. Sanayi fiyatlarındaki düşüşün MB’nin dediği gibi bir kısmı “verimlilik artışıyla” açıklansa da bana göre düşük giden kur seviyesinin katkısının yanında pek de lâfı olmasa gerek.

Diğer taraftan doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlar ay sonuna denk geldi ve enflasyon hesaplarına önümüzdeki aydan itibaren yansıyacak. Benzer şekilde IMF birinci başkan yardımcısı Lipsky’nin “...başta elektrik olmak üzere KİT ürünlerine zam yapılması gerek” yorumunun da önümüzdeki aylarda uygulanmaya konması durumunda “ertelenmiş” olan bazı etkilerin ortaya çıkması söz konusu. Beklentilerin altında gerçekleşen enflasyon rakamları borsanın kapanışından sonra açıklandığı için endeks üzerinde etkili olmadı. Ancak bono ve döviz cephesi, rakamları oldukça sevdi. Dolar, data sonrasında 1.4430’a kadar geriledi. Bono faizlerinde de benzer bir seyir izlendi ve gösterge bononun bileşikleri 21.90’dan 21.10’a indi.

Tam da “ikramiye mevsimine” girilmişken gelen bu iyi haberi piyasalar sonuna kadar kullanacaktır. Gerçi önümüzdeki hafta Hazine iki tahvil ihalesi yapacak. Bu nedenle faizlerde ilk iki günde düşüş sınırlı kalsa ve hatta bir parça yükselse de, yıl sonuna doğru daha düşük seviyeler görülebilir. Yine de düşüşler Merkez Bankası’nın faiz seviyesine bağlı olarak sınırlı kalacaktır. Zira Merkez Bankası enflasyon raporunda faiz indirme konusunda hiç de umut verir gibi değil...

DİĞER YENİ YAZILAR