Düşük faiz Fortune 500’e yaramış!

Haberin Devamı

Fortune Türkiye dergisinin Temmuz sayısında her yıl olduğu gibi Türkye’nin 500 büyük firmasının toplam satışları bazında hazırlanan listesi yayınlandı. Aynı zamanda Genel Yayın Yönetmeni olduğum Fortune Türkiye’nin Finar A.Ş. ile birlikte; şeffaflığa önem veren firmaların denetimden geçmiş bilançoları ve gönüllü katılımlarıyla hazırladığı bu liste de her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıla dair önemli sonuçlar ortaya kondu! Listeye tüm sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerindeki şirketler yer alırken, bankacılık ve finansal sektör ile holdingler dahil edilmiyor.

500 şirketin satışlarının toplamı 2012 yılında yüzde 11.2’lik bir artışla 614.9 milyar TL’ye ulaşırken bu yılın birincisi 48 milyarlık cirosu ile yine Tüpraş oldu.

İlk 10’daki şirketlerin 7’si petrol ve enerji şirketleri.

111 şirketin satışları 1 milyar TL’nin üzerine çıkarken 13 şirket 10 milyar TL’nin üzerine çıkmayı başarmış! İlginç kıyaslamalardan birisi olarak kabul ettiğimiz listeye 500. sıradan giren şirketin cirosu 178 milyardan 196 milyara yükselmiş. Bu yükselişin ardında ciro artışları olduğu kadar listeye artan güvenin de payı var!

Kârlar artıyor

Şirketlerin ciroları yüzde 11.2 artarken şirketlerin kârları yüzde 26.5 artmış. Üstelik bu kâr artışı şirketlerin “esas faaliyet kârları” yüzde 14.4 artmışken gerçekleşiyor. Bunun ardındaki sebep nedir diye baktığımızda ise geçtiğimiz yıl şirketlerin finansman giderlerindeki önemli orandaki düşüş göze çapıyor. Düşük/yatay seyreden kurlar ve yıl boyunca düşen faiz oranları şirketlerin finansman maliyetlerinin yüzde 34.4 azalmasını sağlamış. Düşük faiz ve düşen kur şirketlerin toplam kârlarının artmasına yardımcı olmuş görünüyor. Hem brüt hem de net kâr bazında Türk Telekom listenin lideri.

İhracat tarafına bakıldığında ise bir başka ilginç sonuç ortaya çıkıyor. İhracatın şampiyonu; her ne kadar TİM “ihracatçı” kabul etmiyor olsa da Fortune kriterlerine göre; 12.6 milyar TL ile Türk Hava Yolları oldu. 500 şirketin toplam ihracatı yüzde 1.2 artmış. İlk 100 şirketin hracatı yüzde 2 azalırken, son 100 şirketin ihracatı yüzde 9.7 artmış. Anlaşılan gelişmiş pazarlara mal satan şirketler küresel krizin etkilerini hissederken, farklı piyasalara mal satabilen görece olarak daha

küçük ve esnek şirketler ihracatlarını arttırmayı başarmış.

Önemli bir gelişme de istihdam tarafında yaşanmış. 500 şirket 56 bin kişilik ek istihdam yaratmayı başarmış.

Genel hatlarıyla bakıldığında düşen finansman maliyetleri şirketlere önemli katkılar sağlamış ancak hem Türkiye’nin geçen yıl düşen büyüme hızı hem de küresel büyümeden yaşanan sorunların geçtiğimiz yıl şirketleri etkilediği söylenebilir.

Bu arada unutmadanÖ Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin cirolarının toplamı Amerikan Fortune 500 listesine ancak 3. (üçüncü) sıradan girebiliyor.

Çok çalışmamız lâzım, çok!

DİĞER YENİ YAZILAR