Dünya bono alıyor!

Haberin Devamı

Borsalarda; yıl sonu kapanışlarının mümkün olduğunca yukarıda olması için gösterilen çaba, yeni yılla birlikte açılan pozisyonlar karşısında dayanamadı ve hisse senedi piyasaları adeta çöktü.

Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke borsalarında ciddi düşüşler oldu. Kısa aralarla ve saman alevi misali yükselişlerle bu düşüşler arada bir mola verse de önümüzdeki günlarde süreceği, bu yılın “parayı koruma” yılı olacağı ilk günlerden belli oldu. Önceki gün Dow Jones endeksinde 17 Ağustos’un bile altında bir kapanış oldu. S&P 500 endeksi de 2003’ten bu yana gelen yükseliş trendinin altında bir kapanış yaptı.

Diğer yandan ABD yönetimi ve FED’in piyasaları rahatlatmak için faiz indirimlerine gideceği beklentileri dengeleri daha da bozuyor. Başta altın olmak üzere emtia piyasalarında; ’düşen faizlerin yaratacağı enflasyondan’korunma “güdüsüyle” alımlar yapıldı. Altın başta olmak üzere bir çok emtiada tarihi rekorlar kırılırken, bono piyasaları da olan bitenden nasibini aldı.

Nakitlerini korumayı düşünenler; en güvenli liman olan devlet tahvillerine yatırım yapmayı tercih edince, tüm dünyada bono faizleri düştü, bono yatırımcıları daha düşük getirilere razı oldular. Özellikle ABD’de özel sektör tahvili ve varlığa dayalı menkul kıymet piyasalarındaki güven bunalımı, “güvenli liman” olan devlet tahvillerine olan talebi arttıran bir diğer unsurdu.

ABD 10 yıllık tahvil getirileri dün yüzde 3.77 seviyelerine geriledi. ABD’deki son yıllık tüketici enflasyonu (Kasım itibariyle) yüzde 4.3, FED fonlarının faizleri yüzde 4.25 iken 10 yıllık tahvil getirilerinin bu denli gerilemiş olması önemli. Bir yandan faizlerin daha da düşeceği beklentisi, diğer yandan da ABD piyasalarında yaşananların ’güvenli liman’arayışları ve yaşananların “panik” havasına bürünmesi bu kadar uzun vadede bu denli düşük getirilere razı olunmasının sebepleri. 17 Ağustos’ta yüzde 4.33’lere kadar gerilemiş olan 10 yıllıkların 3.70’e kadar teknik olarak düşme ihtimali var.

“Global bono furyasından” Türk piyasaları da ’nemalanıyor’. Yıl başından bu yana yeni pozisyon açanlar bonoda alım yönünde hareket ederken, dövizde de satıcı oldular. YTL’de ’carry trade’e devam!. Yıla 16.70 bileşik seviyelerinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi 16.20’ye kadar geriledi. Merkez’den bir hafta sonraki toplantıdan 50 baz puanlık bir indirimin beklendiği bir ortamda bonolara gelen alım daha bir anlam kazanıyor.

Borsaların zaafiyeti, bonolara yarıyor. Bu yıl böyle geçeceğe benziyor.


DİĞER YENİ YAZILAR