DTP’nin 1 Eylül açılımı belirleyici olacak!

Haberin Devamı

Bu hafta belki de yurt dışındaki gelişmelerden çok Salı günü Diyarbakır’da DTP’lilerin organize edecekleri miting belirleyici olacak.

Abdullah Öcalan’ın da yol haritasını aynı tarihte açıklaması bekleniyor. Tabii ki “hazırlıkları tamamlanmış” ve açılım müzakerecilerince sürece sekte vurmayacağına inanılmış ise... Aksi takdirde açıklama yine “hazırlıklarının tamamlanması” için ileri bir tarihe ertelenecektir.

Öcalan yol haritasını açıklar mı açıklamaz mı belli değil. Belki de bundan daha önemlisi, Salı günü DTP’nin Diyarbakır’daki söyleminin ne olacağı. Bir zafer havası mı, uzlaşmaya yönelik tartışmanın başlamasının verdiği moral mi öne çıkacak. Yoksa gerginliği tırmandıracak bir miting mi olacak?

Türkiye’deki finansal piyasalar -daha doğrusu İMKB’nin üçte ikisini elinde bulunduran yabancı yatırımcılar- heyecanlı bir şekilde açılımı adeta başarıya ulaşmışcasına “fiyatlıyorlar”. Bu açılımın daha çok su götüreceği aşikâr. Şimdiden tamamlanmış gibi fiyatlanması çok da makul değil. Bu nedenle de Salı günkü Diyarbakır mitingi ve “yol haritası” önemli.

Diğer yandan bugün VOB Ağustos kontratının son günü. Cuma günü kapanışı itibariyle halen daha 50.487 kontratlık açık pozisyon var. Bir güne düşecek “yük” açısından oldukça büyük bir pozisyon bu. Bu pozisyonların kapanması ya da Ekim kontratına taşınması söz konusu. Ekim kontratlarına aktarılması, hem her iki kontratın kendi içinde, hem de kontratlar arasındaki hareketlilik çok artacaktır. Bugünkü işlemlerde dikkatli olmakta fayda var.

Bu arada VOB açısından önemli bir değişim daha dikkat çekiyor. Temmuz sonu itibariyle Ağustos ve Ekim kontratlarında toplam 165 bin “açık pozisyon” varken şimdi bu rakam 119 bine gerilemiş durumda. Ciddi anlamda pozisyon kapanmış durumda. Bunda zarar görmüş olan küçük yatırımcıların “masadan kalkmasının” yanı sıra, büyük pozisyon açmış olan aracı kurumların pozisyonlarının yarısına yakınını kapatmış olmalarının da payı var.

Bu daralma düşüşe delalet mi?

Bu daralma düşüşe delalet olabilir. En azından agresif, yukarı yönlü tek taraflı alınmış olan pozisyonlar azalmaya başladı. Bütün piyasalarda ciddi kârlar oluştu. Bunların yavaş yavaş da olsa cebe konması zamanıdır diye düşünenler çıkmış olabilir, düşüş “hissedilmeye” başlanırsa daha da çıkacaktır.

Geçtiğimiz hafta ABD olsun, Avrupa olsun yurtdışındaki piyasalar da yükseliş trendinde önemli seviyelere geldiler. Bu hafta bu trendin aşılması hayli zor görünüyor. Yine de haftanın ilk günlerinde bir parça daha yukarı gidebilmek için son bir gayret, son bir atak yapabilirler. S&P 500’de 1.048 (+/-5) seviyelerine kadar bir “hıçkırık” olsa bile sonrasında yön aşağıya dönecek. Bunun bizim piyasalarımıza yansımaları; 1 Eylül meselesinden dolayı sınırlı kalabilir. Hıçkırık sonrasında tüm piyasalarda bir düşüş/düzeltme görülecek, biz de bundan mutlaka etkileneceğiz.

Eylül ayı hemen herkes için zorlu geçeceğe benziyor!

DİĞER YENİ YAZILAR