Dolarda yükseliş devam eder mi?

Haberin Devamı

Finansal piyaslarda yaşanan ralliye ara mı veriliyor, yoksa düzeltme hareketi başladı mı? Cevap henüz daha net değil. Şimdilik net olan belki de tek şey, dünkü Türk piyasaları; bugün (eğer öncesinde Bernanke önde gelen gazetelerin birine bir “mektup” yazmamışsa) açıklanacak Fed’in faiz kararı öncesi, risklerini azaltmayı tercih etmeleri.

Aslında Fed’in faizleri değiştirmesi; ya da artırması; beklenmiyor. Asıl önemli olan parasal genişleme konusunda Fed’in bundan sonraki tutumunda bir değişiklik olup olmayacağı. Halihazırda bono alımlarını durdurulacağı açıklanmış durumda. Ancak Fed’in bilançosunu daraltacağına; yani piyasalara verdiği para miktarını azaltacağına; dair bir emare yok. Böylesi bir politika değişikliği olur mu endişesi taşıyan piyasalar; hazır bir düzeltme de beklenirken; taşıdıkları pozisyonları-özellikle de hisse senetlerini-satıp beklemeyi tercih ettiler.

Düşüşün sebeplerinden bir diğeri de; finansal piyasalardaki gelişmelerin, aslında reel ekonomi tarafından tam olarak desteklenmediği düşüncesiydi. Her ne kadar bizde toplam sanayi üretimi beklentilerden daha az (yüzde 12.7’lik beklentiye karşın, yüzde 9.7 azalış) düşse de, geçtiğimiz Cuma günü ABD’de işsizlik beklentilerden daha az azalsa da; daralma sürüyor!

Her ne kadar bazı veriler bir toparlanmayı işaret ediyor olsa da, “öncü gösterge” durumundaki Baltic Dry (Kuru Yük) Endeksi, bir süreden beri değil yukarı gitmek, tam tersine Haziran ayı başından bu yana yönünü aşağı çevirmiş durumda, düşüyor. Ha keza krizin dibini ararken yükselmeye başlayan “tüketici güven endeksleri” de Temmuz ayından bu yana yönünü aşağı çevirmiş durumda. Bu durumu teyit eden en somut veri dün beklentilerden kötü gelen ABD toptan eşya stoklarındaki yüzde 1.7’lik daralma. Geleceğe dair endişeleri olan üreticiler stoğa üretmek yerine, stoklarını eritmeyi tercih ediyorlar.

Piyasalar bozulunca sadece hisse senetleri değil, gelişmekte olan ülke para birimleri de bozuldu. Güne 1.4810 seviyelerinden başlayan dolar kurları (paritede önemli bir değişiklik olmadan) 1.5080’e kadar yükseldi.

Düzeltmenin süreceğini varsayarak bugün neler olabilir diye kısaca baktığımızda; İMKB’de sırasıyla; 43.425, 42.775 ve 42.150 seviyelerinden biri test edilebilir. Kur cephesinde ise paritede çok önemli bir değişiklik olmadığı takdirde 1.51 ve ardından 1.5240 seviyeleri test edilebilir.

Ancak kurlarda bu seviyelerin “radikal” bir şekilde üzerine çıkılmasını beklemiyorum. Zira “kimse” kurlarda sert bir yükseliş istemiyor!

DİĞER YENİ YAZILAR