Dolar ya da döviz ne olur?’ sorusu geçtiğimiz haftaların en fazla sorulan sorusuydu. Hemen herkes önünü görebilmek için bu sorunun cevabını arıyor. Bu cevaba geçmeden önce kısaca geçtiğimiz haftaya bir göz atalım.
MHP lideri Bahçeli; AKP-MHP koalisyonunu olasılığını seçim gecesi yaptığı açıklama ile azaltmıştı (Ya da pazarlık için elini ilk günden yükseltmişti). Geriye elimizde AKP-CHP “Grand Coalition” (Büyük Koalisyon) kalmıştı. 4 yıl için yapılacak ve en yüksek oy almış iki partinin kuracağı bir koalisyon ile dünyaya “Demokratik Türkiye” imajını “satabilirdik”. Olmadı, bu “temel senaryo” geçtiğimiz hafta itibariyle tarih oldu.
Strateji net değil
Şimdi sırada “AKP-MHP mutat koalisyonu” için “istikşafı” görüşmeler var. Bu bir koalisyon mu olacak, yoksa MHP destekli “azınlık hükümeti” mi olacak tartışması da var. Her ne kadar Devlet Bahçeli “sınırlı koalisyon” veya “azınlık hükümetini” desteklemeyeceğini; Cumhurbaşkanı’na yönelik eleştirilerinden vazgeçmediğini sosyal medyadan açıklasa da 45 günlük sürenin sonuna gelinmişken, bugünkü görüşmede nasıl bir strateji izleyeceği henüz netleşmiş değil.
Bu hafta erken seçim mi, “süresi belirsiz” bir koalisyon mu yoksa bir “azınlık hükümeti” mi sorusunun cevabını alabileceğimiz bir hafta olacak.
Tedirginliği artıracaktır
Cevap her ne olursa olsun piyasalar açsından belirsizliğin arttığı bir dönemin kapısı açıldı. “Süresi belirsiz bir koalisyon hükümeti” olur ise piyasalar biraz durulur ve “bekle-gör” sürecine girerler. Ancak her türlü erken seçime gidilmesi seçenekleri, piyasalardaki tedirginliği artıracaktır. Bir de bu belirsizliğe Çin’den başlayan (Belki de tsunamiye dönüşebilecek) bir dalgayı veya Fed’den gelecek küçük ama yıpratıcı dalgaları ekler isek “mükemmel fırtına” koşullarına hayli yaklaşmış olabiliriz.
Yeni zirveler görülecek
Haftalık kapanışın 2.8185 seviyesinin üzerinde olması çokda iyi haber gibi görünmüyor. Eğer bir “AKP-MHP koalisyonu” kurulmaz ise önümüzdeki günlerde yeni zirveler göreceğiz.
Geçtiğimiz haftanın son gününde dolar/TL kuru 2.8462 ile tarihi zirvesini gördü, haftayı 2.8345 seviyesinden kapattı.
Haftalık kapanışın 2.8185 seviyesinin üzerinde olması, önümüzdeki günler için çok da iyi haber gibi görünmüyor. Eğer bir “AKP-MHP Koalisyonu” kurulmaz ise önümüzdeki günlerde yeni zirveler göreceğiz demektir.
Teknik analiz penceresinden bakıldığında; “ilk ana hedef” 3.12 olacak gibi görünüyor. Bu seviyeye bir hamlede gidilmesi normal değil. Politik cepheden gelecek haberler ile inişler ve çıkışlar olacaktır. Bu hafta içinde 2.8790 seviyesi test edilip, sonrasında bir düzeltme gelebilir.
Kur konusunda asıl önemli olan; piyasalardaki oynaklığa karşın Merkez Bankası’nın özellikle faiz hamlesinin ne olacağı...
Piyasa yeni zirveyi test etmeden önce bu haberi bekleyecektir. Eğer Merkez Bankası’ndan bir “yön göstericilik” gelirse, yeni zirve ertelenecektir. Yok eğer Merkez Bankası “pasif bir politika” izleyecek olur ise o zaman haftanın ikinci yarısında yeni zirvelerin görülmesi işten bile değil. Merkez Bankası’nın adımları uzun vade için “ikna edici” olmazsa da 3.12 seviyesinin zaman içinde (6 ay diyelim) görülme olasılığı artacaktır.
AKP-MHP Koalisyonu’nun kurulması durumunda ilk aşamada 2.7650-2.7850 bandına, koalisyon piyasalara güven verecek bir program açıkladığı takdirde de 2.7150-2.7250 bandına doğru bir “düzeltme” yaşayabiliriz. Ancak bunların düzeltme olacağını, kalıcı olmalarının küresel gelişmeler de göz önüne alındığında kalıcı olmasının zor olduğunu unutmamakta fayda var.
Koalisyon hükümeti kurulup kurulamayacağı netleşecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli bugün kritik bir görüşme yapacak.
MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ HAMLESİ GELİR Mİ?
Dolar/TL kurunun tarihi rekor (düşük) kırdığı bir haftanın ardından yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak kararlar önemli olacak.
18 Ağustos Çarşamba günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Volatilitenin arttığı, Dolar/TL kurunun tarihi rekor (düşük) kırdığı bir haftanın ardından yapılacak PPK toplantısında alınacak kararlar önemli olacak. Neden önemli? Son Enflasyon raporu toplantısında Merkez Bankası Başkanı Başçı, para politikasının “sadeleştirileceğini” açıklamıştı. Bundan, kademeli olarak “tek politika faizine” dönülmesi algılandı. En azından yüzde 7.50 olan “1 haftalık Politika faizinin” geçtiğimiz Cuma günü yüzde 8.70 olarak gerçekleşen “TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizine” yakınsayıp yakınsamayacağına bakılacak! Bu hafta yapılacak toplantıda MB’nin “anlamlı bir hamle yapmaması” bir yandan kredibilitesinin bir kez daha sorgulanmasına, diğer yandan da ‘kur ateşine odun mu atıyor’ algısının oluşmasına neden olabilecek. Hele ki toplantı öncesinde erken seçim sathı mahalline girildiği netleşmiş ve kurlardaki oynaklık artmışsa…