Dün dolar/TL kurları 1.7350’ye kadar geriledi, diğer bir deyişle Türk Lirası değer kazandı. 29 Aralık (2011) tarihindeki 1.92’li seviyelerden bu yana en düşük seviye! Ardında bir çok sebep var. Ama en önemlisi merkez bankalarının yılın başındaki taahütleri. Bizim Merkez Bankamızın ‘Türk Lirası’nın bu yıl değerleneceği’ konusundaki zımni taahhüt olarak algılanan söylemleri bunların ilki. Ardından dört büyük merkez bankasının (Fed, ECB, BoJ ve BoE) bedava para politikalarını daha uzun bir süre sürdüreceklerine dair henüz daha yılın başındaki taahhütleri de diğeriydi.
Fed; düşük faiz politikasını 2014 sonuna kadar sürdüreceğini, ECB (Avrupa Merkez Bankası) 3 yıllık fonlamasına 29 Şubat’taki ihale ile devam ettireceğini ve son olarak da BoJ (Japon Merkez Bankası Bank of Japan) “sıfır faiz” politikasına devam edeceğini ve hatta BoE (İngiltere Merkez Bankası -Bank of England) bono alımlarına devam edeceğini açıklayınca bundan en fazla gelişmekte olan ülke piyasaları yararlandı. Gelişmiş ülke merkez bankaları kendi ekonomilerini ayağa kaldırmak için verdikleri likidite kendi ülkelerinde kalmayıp, bizim da dahil olduğumuz gelişmekte olan ülke piyasalarına adata “aktı”. (31 Aralık’tan 10 Şubat’a kadar DTH’lar 6.5 milyar dolar artmış, buna karşın kurların düşüyor olması bu fikri güçlendiriyor!) Aşağıda piyasalardaki havanın döndüğünü varsaydığım 9 Ocak tarihinden bu gelişmekte olan ülkelerin bazılarının para birimlerindeki değerlenme yer alıyor.
Macaristan onca kargaşaya rağmen; geçtiğimiz yıl en fazla değer kaybeden para birimlerinden birsi olmasının da etkisiyle; en fazla değer kazanan para birimi olmuş. TL, Meksika pesosunun ardında (bu dar grupta) 3’üncülüğü yakalamış durumda.
Euronun dolar karşısında beklendiği gibi değer kaybetmiyor, tam tersine değer kazanıyor olması da gelişmekte olan ülke para birimlerini destekleyen bir başka unsur oldu. Peki bu değerlenme daha devam edecek mi? Asıl kritik soru bu. Teknik olarak bakıldığında dolar/TL kurları geçtiğimiz Cuma günü ilk kez 1.7595’teki 200 günlük Hareketli ortalamanın (HO) bir kapanış yaptı. 2 Şubat’tan beri teknik analiz açsından önemli olan 200 günlük HO’nın altında kapanış yap(a)mayan dolar/TL kurlarının bu seviyenin altına inmesi yeni düşüklerin önünü açıyor.
Euro/dolar paritesinin de 1.3310 seviyesini yeniden test etme, hatta bu seviye aşılacak olursa 1.3440 seviyesine kadar bir yükseliş ihtimali, dolar/TL kurlarının dünkü seviyelerinde altına inilmesi ihtimalini destekleyecektir. Sahi, asıl soruya dönelim. Nereye kadar derseniz 1.7210-1.7250 bandı önemli bir destek olacak!
Bu seviyenin altına inilecek olursa; ki bu durumda İhracatçıların itirazları yükselecektir; 1.6575 seviyesi gündeme gelecektir ki bu ihtimal şimdilik düşük görünüyor! Öncesinde; bir süredir sessiz, sakin duran Merkez’den yeni çıkışlar duyabiliriz!
Gelişen ülke paralarına ilgi arttı
Para Birimi 9 Ocak-20 Şubat değerlenme (%)
Macar Forinti 13.20
Meksika Pesosu 8.02
Türk Lirası 7.85
Brezilya Reali 7.64
Hindistan Rupisi 7.37
Rus Rublesi 7.17
G.Afrika Randı 6.80
Kore Wonu 4.00
İran musluğu kapattı, petrol fiyatları tırmanışa geçti
İran’ın, İngiltere ve Fransa’ya petrol ihracatını durdurmasının ardından uluslararası piyasalarda hampetrol fiyatları arttı. ABD hampetrolünün Mart ayı teslimi varil fiyatı Avrupa’daki işlemlerde 2 dolar 11 cent artarak 105.35 dolara çıktı. Batı Teksas tipi hampetrolün varil fiyatı Cuma günü 93 cent artarak günü 103.24 dolardan kapatmıştı. Londra Brent tipi hampetrolün Nisan ayı teslimi varil fiyatı da gün içinde 121 doları aştı.
Hampetrol fiyatlarının artmasında, Yunanistan için ikinci kurtarma paketi üzerinde anlaşılacağı yönündeki iyimser hava ile İran’ın, İngiltere ve Fransa’ya petrol ihracatını durdurma kararı etkili oldu. Uzmanlar, İran petrolü için çok büyük pazarlar olmayan Fransa ve İngiltere için alınan kararın sembolik ve etkilerinin sınırlı olduğunu belirtiyor ancak piyasadaki gerginliği desteklemesinden endişe duyuyor. Piyasa uzmanları, ayrıca artan petrol fiyatlarının tüketici harcamalarına zarar vermesinden ve küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesinden kaygılanıyor.
Ham petrolün fiyatı arttı benzine 7 kuruş zam geldi
İRAN’ın bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatını durdurmasının ardından ham petrolün varil fiyatının 121 doları aşması, Türkiye’de de benzin fiyatlarına yansıdı. Benzine ham petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle dün gece yarısından itibaren pompada litre başına 7 kuruş zam yapıldı.
Bir sektör yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, “Ham petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak benzin fiyatlarına ortalama 7 kuruş civarında zam yapıldı. Bu da pompada vergili fiyatın yüzde 1.73 oranında artırılması anlamına geliyor. Motorin fiyatlarının da bu doğrultuda önümüzdeki günlerde artırılacağını düşünüyorum” dedi.
Dolar 1.70 TL’nin de altına düşecek mi?
Haberin Devamı