Dikkat! Piyasaya yeni bir İspanya dalgası geliyor

Haberin Devamı

Valencia Bölgesi’nin Madrid’den yardım istediği İspanya, piyasalarda yeni bir ‘dalga’ başlatabilir. AB Bölgesi’ndeki gerilimin devam etmesi durumunda euro; bu haftanın ilk yarısında büyük ihtimalle 1.1865-1.1950 bandını test edebilir. Euro Bölgesi‘nde artan gerilime artan Suriye gerginliğinin de eklenmesi söz konusu.

Piyasalara “yeni” bir İspanya dalgası daha geliyor! Geçtiğimiz hafta Valencia Bölgesi’nin, Madrid’den yardım isteyeceği haberleri İspanya için 100 milyar euroluk kurtarma paketinin imzalanmış olmasına rağmen piyasaları korkuttu. Valencia’nın yılsonuna kadar ihtiyacı olan rakam 2.9 milyar euro. Küçük bir rakam gibi görünüyor ancak sürekli olarak yeni “açıkların” duyulması endişeleri arttıryor.

Cuma günü İspanyol 10 yıllık tahvilleri 7.28 ile “yeni bir zirve” yaptı. Beraberinde diğer “olağan şüpheli” İtalya’nın bonolarını da yukarı taşırken, tüm hisse senedi piyasalarını geriletti. Asıl olan euroya oldu. 1.2144 ile son iki yılın en düşüğünü gördü ve asıl önemlisi teknik analiz açısından kritik olan 1.2165’in altında bir haftalık kapanış yaptı.

Haftanın ilk yarısında, Cuma’nın artçılarını izleyeceğiz. Özellikle hisse senetleri ve (zahire grubundaki emtia hariç) diğer varlık fiyatlarında da düşüşlere şahit olacağız. Bu hareket önemli bir düzeltme/düşüşün öncüsü olabilir. Bunu teyit etmek için bir süre daha geçmesi gerekiyor. Yine de tedbirli olamakta fayda var.

AB’de gerilim artıyor

AB Bölgesi’ndeki gerilimin devam etmesi durumunda euro; bu haftanın ilk yarısında büyük ihtimalle 1.1865-1.1950 bandını test edebilir! Almanya yeni bir söylem geliştirmedikçe piyasaların euroyu test etmeye devam etmeleri kaçınılmaz. Merkel’den de “ortak tahvil” konusunda yeni bir adım beklemek hata olacaktır. Zira Almanya halen daha diğer AB üyelerini önce “ortak bir mali politikaya” daha sonra da ulusal egemenliklerin bazı unsurlarının devredildiği “ortak bir AB hükümetine” zorlamaya çalışıyor. Diğer ülkeler buna direnç gösterdikçe de Almanya yeni bir adım atmıyor. Bu açmazın çözülmediğini gören piyasalar da atak üzerine atak geliştiriyor. Önce Yunanistan, İrlanda, ardından Portekiz derken şimdi İspanya salvo atışı altında. Bu durumun yakın zamanda da değişmesi zor görünüyor.

Euro Bölgesi’nde artan gerilime bir de artan Suriye gerginliğinin eklenmesi söz konusu. Şam ve Halep’teki çatışmalar artarak devam ediyor. Suriye’deki çatışmaların yeni bir aşamaya geçmesi olasılığı yüksek. İç savaşta Esad’ın orantısız güç kullanımı ihtimali artarken, diğer yandan da geçtiğimiz hafta 4 önemli ismin öldürülmesiyle isyancıların “özgüvenlerinin” artıyor olması; şu ana kadar bizim piyasalarımızca fiyatlanmayan “Suriye faktörünün” yavaş yavaş fiyatlara girmesi olasılığını arttırıyor.

Suriye meselesi bizi yakından ilgilendirieken, bir hamle de ABD piyasalarından gelebilir. Zira Fed’den “iyi haberi” alamayan piyasalar her ne kadar ay sonunda yapılacak toplantıya güvenerek “kuyruğu dik tutmaya” çalışsalar da yavaş yavaş III.BPP’nin bir sonraki toplantıya kaldığını kabulleniyorlar. AB’den gelen haberler de dirençlerini önemli ölçüde zayıflattığından dolayı endekslerin düşüş olasılığı artıyor.

İMKB 60 binin altına inecek mi

S&P 500’de bu hafta 1.340 seviyesi önemli! Bu seviyenin altına inilmesi durumunda satışların artarak devam etmesi söz konusu. Özellikle 12 Temmuz’da görülen 1.325 seviyesinin altına inilmesi (ki bu aynı zamanda 50 günlük HO’nın da altına inilmesi anlamına gelecektir!) ABD piyasalarındaki satışları hızlandıracaktır. Haftanın ilk yarısında eğer bu seviyeler görülecek olur ise haftanın sonlarına doğru zayıf bir toparlanma görebiliriz. Fed toplantısı bunun iyi bir “mazereti” olabilir. Ancak çok da sağlam bir dayanak olmayacaktır.

Piyasaların harareti artıyor

Son olarak İMKB’ye de değinmekte fayda var. Temmuz başından bu yana 62 bin seviyesinin üzerinde tutunmayı başaran ancak 63.600’ün üzerine çıkamayan İMKB 100’de 62.300 seviyesi ilk destek. Ancak bu desteğin kırılması ve haftanın ilk yarısında 59.950 seviyesinin test edilmesi olasılığı oldukça yüksek. 60 bin (düz) seviyesinin korunması ve hafta sonuna doğru da bir parça toparlanma yaşanması olasılığı yüksek. Ancak toparlanmanın ne kadar olacağını bugünden kestirmek zor. Yaz sıcağında, piyasaların hararetinin daha da artacağı bir haftaya giriyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR