Geçtiğimiz Cuma günü ABD’nin TMSF’si (FDIC) 5 bankanın daha battığını açıkladı. Böylelikle bu yıl içinde ABD’de iflas eden bankaların sayısı 77’ye ulaşmış oldu. Bu sayı 2008 yılındayken 26, 2003-2007 yılları arasındaysa sadece 10 imiş. Federal hükümetin bağımsız bir kuruluşu olan FDIC, 1 Ocak 2014’e kadar Amerika’da 250 bin dolara kadar olan mevduatları sigortalıyor. Bu tarihten sonra sigortalanan miktar 100 bin dolara inecek. FDIC, batan bankaları genellikle Cuma günleri açıklıyor.
Geçen Cuma günü açıklanan iflasların içinde Alabama’daki Colonial Bank’ın iflası dikkat çekiyor. 25 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ve 20 milyar dolarlık mevduata sahip bankanın FDIC’ye maliyeti 2.8 milyar dolar olacakmış. Mart sonu itibarıyla 13 milyar doların 10 milyara inmesi demek. Çok da sorun olmasa gerek zira 4.8 trilyon dolara yakın mevduatı sigortalamış durumdaki FDIC’e ABD Hazinesi’nden büyük ihtimalle yeni kaynak aktarılacaktır.
Asıl şaşırtıcı olana işler tam da düzeldi derken, halen daha 25 milyar dolarlık aktif büyüklüğü olan bankaların batıyor olması. Zira piyasalara “pompalanan” iyimserlik havasının altı henüz daha tam olarak doldurulabilmiş değil. Nitekim, geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan perakende satışların ve tüketici güven endeksinin beklenenden fazla düşmesi, işsizlik başvurularının beklenenden fazla olması “toparlanmanın”, en azından piyasaların “fiyatladığı kadar sağlıklı” olmadığını düşündürüyor.
Olumsuz verilerin etkisi ABD’den çok, bu ülkeye mal üreten Çin de hissediliyor. Çin borsasının geçtiğimiz haftaki performansı bu konuda çok şey söylüyor. 4 Ağustos’ta 3.478’i gören Şangay Bileşik Endeksi; Cuma günü 3.047 seviyesinden kapattı. Bakmayın siz yüzde 12.40’lık düşüş için, Çin Hükümeti’nin kredi genişlemesine karşı alacağı önlemlerin bahane olarak öne sürülmesine... Mutlaka düşüşte onların da payı vardır. Ancak temel ekonomik dengelerdeki bozulmanın yaratacağı kadar değil!
Yükseliş konusunda yorulmaya başlayan hisse senetleri için, bu hafta Çin borsası öncü gösterge olacaktır. Haftanın ilk günlerinde; geçen hafta Çin’in hızlı düşüşlerinin kısa toparlamasını görsek bile, Şangay Bileşik Endeksi’nde 3.050’nin altında günlük kapanışlar görebiliriz. Bu durumda, piyasalardaki “düzeltme” hareketi hızlanacaktır. 3.050’nin altındaki hareket, bir sonraki aşamada Çin borsasını 2.790’a kadar götürebilir.
Böylesi bir hareketin İMKB’ye de yansıması kaçınılmaz olacaktır. 5 Ağustos’tan bu yana 45,500’lerin üzerine gidemeyen İMKB için de “yükseliş yorgunluğundan” söz etmek mümkün. Genel anlamda bir düzeltme hareketi yaşanacak olur ise -ki artık zamanı ciddi olarak yakalıyor- bu hafta içinde 41.750’lerin test edilmesi büyük olasılık.
Yok eğer İMKB “Ben yorulmadım, yoluma devam ediyorum” der ve son bir depar atacak olur ise 46.900’leri deneyebilir ki bence oldukça düşük bir olasılık bu.
Çin’deki gelişmeler; 2007 sonundaki “ayrışma” senaryosundan sonra, sahneye konan “önce gelişmekte olan ülkeler toparlanacak” senaryosunun en ciddi testi olacak!
Çin haftanın öncü göstergesi
Haberin Devamı