Krizde ‘güvenli liman’ denilen altın, 1 günde yüzde 5 değer kaybetti. Ons fiyatında 1.445 dolarlık seviye kritik. Cuma’dan kalan son satışların da bugün-yarın yapılacağını bekliyorum.
Cuma günü yurtdışında altın fiyatları yüzde 5’ten fazla değer kaybederken gün içinde en yüksek-en düşük farkı da yüzde 5.37’ye ulaşmış. Bir gün için çok büyük bir düşüş bu. Üstelik günü de 1.482 ile Cuma günü görülen en düşük yere yakın kapatmış durumda. Altındaki bu hareket doğal olarak gümüşü ve endüstriyel metalleri de vurdu. Gümüş yüzde 6’dan fazla düşerken, endüstriyel metaller yüzde 2.2’yi aşan kayıplarla karşı karşıya kaldı.
Güvenli liman mı?
Malumunuz altın ile aram pek iyi değil. Geçtiğimiz yıl da dahil, hemen herkes altın fiyatları yeni rekorlar kıracak derken ben, altının ons fiyatının 1.450 dolarlara gerileyeceğini iddia ediyordum.
Cuma günü itibarıyla bu ‘ilk hedef’ seviyeye az kaldı! Altındaki bu denli sert düşüşün ardında bir çok sebep söylenebilir. Bana göre asıl sebep altın üzerine söylenegelen ‘şehir efsanelerinin’ ‘vadesinin dolmasıydı’. Krizde ‘güvenli liman’ denildi, güvenli liman bir günde yüzde 5 değer kaybeder mi? ‘Enflasyona karşı koruma’ dendi, bir türlü beklenen enflasyon gele-mediği gibi krizle birlikte batı ekonomileri ve Japonya deflasyonla mücadele eder hale geldi. Yarınki fiyatının, bugünden düşük olacağını beklediğiniz bir şeyi bugünden alır mısınız?
Son olarak da para sistemi dağılacak, altın yerini alacak deniliyordu. Değil para sistemi dağılmak, tüm sistem o paralara ‘bağımlı’ hale geldi. En azından kısa vadede. Teknik olarak bakıldığında 1.525 çok önemli bir destek idi. Bu seviyenin aşağı kırılması; üstelik de bunun tek günde ve çok hızlı olması, altındaki ‘zarar durdurma’ satışlarının devreye girmesi de hareketi hızlandırdı.
Haftanın ilk günlerinde 1.445-50 seviyesi kritik. Seviyenin ilk denemede ‘korunacağını’, Cuma’dan kalan son satışların da bugün-yarın yapılacağını ve paniğin bir parça yatışmasını bekliyorum. Bu seviye aynı zamanda 200 günlük Hareketli Ortalama’ya (HO) da yakın olması açısından önemli! Buradan bir düzeltme gelebilir. Ancak bu düzeltmenin de (dibin neresi olduğuna göre değişecek!) altını 1.510-40 seviyesinin üzerine taşıması zor görünüyor.
Sonrasında mı? Sonrasını ne siz sorun, ne ben söyleyeyim.
Diğer metaller de etkilenecek
Satışlar; sadece değerli metallerde değil, geçtiğimiz hafta boyunca tarımsal emtia hariç hemen hepsinde (petrol dahil) görüldü. Tarımsallar daha önce düşmüşlerdi.
Şimdi düzeltmelerini yapıyor. Ancak özellikle bakır fiyatlarında kritik eşiklere yaklaşıldı. Hafta içinde 3.45 cent/pound seviyesine kadar yükselen ABD’deki vadeli bakır kontratlarında 3.34 seviyesine inildi. 3.31 seviyesi önemli bir destek. Bu seviyenin altına inilecek olur ise bakır fiyatlarında Eylül 2011’den bu yana görülen en düşük seviyeler test edilebilir. Böylesi bir hareket tabii ki diğer endüstriyel metalleri de kaçınılmaz olarak etkileyecektir. Bu arada genele yayılan bir ‘varlık satışı’ dalgasının gelişmiş ülke borsalarını ‘pas geçmesi’ sizce mümkün mü?
Euro 1.2650’yi test edecek
Euro geçtiğimiz haftayı hem 1.3711-1.2747 hareketinin önemli düzeltme seviyesi, hem de 50 günlük HO’ya denk gelen 1.3100 seviyesinden kapattı. Bu seviyenin aşılması zor. Yine de hareketlilik sırasında 1.3230’u test edebilir. Ancak sonrasında 1.2650 seviyesinin test edilmesi olasılığı artar.