Piyasalar “taşıma suyla” değirmenin daha ne kadar döndürülebileceğini sorgulamaya başladı! Harcanan onca para ile ancak yüzde 3.5’lik bir büyüme sağlayabilmiş durumda ABD. Büyümenin en önemli kalemi de sübvanse edilen alanlardan. Sübvansiyonların ortadan kalkması, sıfır faizle yaratılan “sanal kârların” sürdürülemeyecek olması, yıl sonuna yaklaşılan şu günlerde, borsalarda kâr realizasyonunu fikrini tetikledi.
Sadece Dow Jones Endeksi’ne bakarak karar verenler bir süre daha bekleyebilirler. Ancak bu bekleyişin sonu korkarım hüsran olacak. Zira ABD piyasalarının “asıl endeksi” S&P 500’de; hem trend, hem de teknik analiz açısından önemli olan 50 günlük hareketli ortalama (MA) aşağı kırılmış durumda. Hem de Cuma değil, geçtiğimiz Çarşamba günü...
28 Ekim’de 1.042’den gerçekleşen kapanış; hem 1.057’den geçen trend çizgisinin, hem de 1.050’den geçen 50 günlük MA’nın altındaydı. ABD büyüme datası ile yaşanan bir günlük bahar havası sonrasında Cuma günü 1.036 ile 50 günlük MA’nın altında bir kez daha kapanış oldu. Bu önemli sinyal yakın zamanda ABD piyasalarının kolay kolay iflâh olmayacağı bir düzeltme sürecine girildiğini söylüyor. S&P’de bundan sonraki ilk hedef 1.000 seviyesi. Ardından da 940 geliyor.
Hafta ortasında düşüşler mola verecek!
Piyasalardaki düşüş acele ve sert olmayacaktır. Herkes bir taraftan da yıl sonunu ’kerterizleyecektir’. Düşüşlerin yarası sık sık sarılmaya çalışılacaktır. Nitekim geçen hafta ortasından başlayan düşüş bugün değilse de yarın sakinleşebilir. Özellikle Çarşamba günkü Fed toplantısı öncesinde ya da hemen sonrasında bir “toparlanma” görebiliriz. Yeniden yükseliş trendine dönülmesi için ciddi çabalar göreceğiz.
İMKB de düşüşlerden nasibini alacak!
Tüm bu küresel düzeltmeden İMKB de payına düşeni alacaktır. Hatta bir çok gelişmekte olan ülkeden daha fazla olumsuz etkilenebilir. Neden derseniz? Ortalık güllük gülistanlık iken; ne IMF ile bir program yapıldı ne de OVP ile piyasalara ikna edici, güven verici bir program sunulabildi.
Üstüne üstlük üç cephedeki açılımların yaratacağı sorunlar ve olası bir seçim senaryosu fiyatlanmaya başlarsa, bizim piyasalarımızın hali nice olur! Henüz daha bu denli kötümser olmayı gerektirecek noktada değiliz. Sadece Türk piyasalarının daha olumsuz bir seyir izlemesi olasılığını akılda bulundurmakta sakınca yok.
İMKB için en kritik gelişme; hem TL, hem de Dolar bazında Mart ayından bu yana gelişen yükseliş trendinin ilk kez kırılmasıdır. Her iki bazdaki trendler; 4-5 noktadan geçen, “sağlam” trendler idi. Kırılmış olmaları önemli!
İMKB 100, dolar bazında 15 Ekim’de 3.56 cent ile zirve yaptıktan sonra şimdi geri dönüş yaşıyor. Dolar bazındaki endeksin bundan sonraki hedefler olarak 3.02 ve ardından da 2.69 karşımıza çıkıyor.
TL bazında baktığımızda ise; Çarşamba gününün tek seansında korunmasına rağmen Cuma günü trend baskıya dayanamadı. Sadece 48.664’den geçen trend mi, 48.024’ten geçen 50 günlük MA da aynı gün içinde aşağı yönlü kırıldı.
Bundan sonrası fasılalarla da olsa yokuş aşağı. Volatilite endeksi VIX’in Cuma günkü yüzde 24’e yaklaşan yükselişi, gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan sert değer kayıpları önemli bir “dönüm noktasında” olduğumuzu teyit ediyor. Daha önceleri sıkça yaza geldiğim, “bonus mevsimi sebebiyle borsalar yıl sonuna kadar” dayanır tezi bile çalışmayacak görünüyor.
İMKB 100’deki ana hedefler sırasıyla 44.970, 40.700 ve 37.260 olarak görünüyor. Bu seviyelere tabii ki hızla ve tek seferde inilmeyecek! Nitekim bu hafta Çarşamba günkü Fed toplantısı sırasında/sonrasında mutlaka son günlerdeki sert satışların cılız bir toparlamasını göreceğiz.
Yine de bu hafta içindeki “arızi” yükselişlerde 50 binin geçilmesi hayli zor!
Bu seviyelere yaklaşılması; önümüzdeki dönemde düşüş bekleyenler için, önemli bir satış ya da portföy boşaltma fırsatı yaratacaktır.
Tarihe küçük bir not: Bir buçuk günlük tatili fırsat bilip yakın dostlarla gittiğim Antakya’da 8.5 yaşındaki Deren Mecitoğlu ile tanıştım. Hoşgörünün beşiklerinden biri olan Antakya’da Adam Smith’i dahi aratmayacak bir liberal, kavganın hakim olduğu ülkede hoşgörüyü sürdürecek bir fidan yetişiyor... Memleketinin havasından suyundan olsa gerek. Gelecek nesiller adına umut verdi.
Bundan sonrası yokuş aşağı!
Haberin Devamı