Rusya’nın 130 yılın en sıcak ve kurak yazının buğday rekoltesindeki kaybı görmeden stoklarını piyasaya sürmeyeceğini söyleyerek buğday ihracatını yıl sonuna kadar yasaklaması, fiyatları adeta çıldırttı. Dün 5.000 bushel’lik (yaklaşık 136 ton) Aralık teslim kontratlarında bushel fiyatı 7.80 dolara kadar yükseldi.
Rusya’da bu yılın rekoltesinin yüzde 19 azalarak 50 milyon tona gerileyeceği ve ihracatın da yüzde 23 azalarak 14 milyon tona düşeceğini tahmin ediliyormuş. Önceki beklenti 18.2 milyon tondu.
11 Haziran’daki 4.28’den başlayan yükseliş son 39 işgününde 7.80 dolara kadar yükseldi ki bu da yüzde 102’lik bir artış anlamına geliyor. Böylesi bir kârı görenlerin bir kısmının satışlarıyla fiyatlar 8.25’e kadar gerilese de bundan sonraki seyrinde Ukrayna başta olmak üzere diğer buğday ihracatçısı ülkelerin benzer “yasak” kararı alıp almayacakları önemli rol oynayacak.
Buğday şimdilik beraberinde mısır ve soya fasülyesi kontratlarını yukarı götüremiyor. Ancak bu hiçbir zaman olmayacak demek değildir. Özellikle de son spekülasyonda yer almış ve kâr etmiş olan fonlar bir süre sonra buğdaydaki kârlarını realize edip diğer tarımsal emtia kontratlarına girebilir ki bu şimdilik yüksek bir olasılık.
Buğdayın küresel fiyatlarının yükselmesi ister istemez bizdeki buğday-un-ekmek fiyatlarını mutlaka “vuracaktır”. Ama az ama çok... Zira dahilde işleme rejimi çerçevesinde buğday ithal edip un ihraç eden işletmeler aracılığıyla (TMO’nun piyasa yapıcılığına rağmen) yerel fiyatlarla, küresel fiyatlar arasında “geçiş” olacaktır.
Buğdaydaki ralli sonrasında mısır ve diğerleri
Haberin Devamı