Bonoda hedef % 17.5 bileşik mi?

Salı günü türünün ilk örneği sabit kuponlu enflasyona endeksli tahvil ihalesi yapılacak. Stopajdaki belirsizliğe rağmen yatırımcılar için iyi bir alternatif olabilir. Piyasalar genel olarak bu hafta Japonya’nın faiz kararına kilitlenecek

Haberin Devamı

Salı günü türünün ilk örneği sabit kuponlu enflasyona endeksli tahvil ihalesi yapılacak. Stopajdaki belirsizliğe rağmen yatırımcılar için iyi bir alternatif olabilir. Piyasalar genel olarak bu hafta Japonya’nın faiz kararına kilitlenecek.

ABD piyasaları ‘Başkanlık Günü’ nedeniyle kapalı. Bu nedenle dünya için ‘öncü gösterge’ olan bu piyasalardan iki gün boyunca “sinyal” gelmeyecek. Biz bize kalacağız. Gerçi Londra çalışıyor olacak...

Bu haftanın piyasalar açısından içeride ve dışarıda birer önemli olayı var.

İçeride; Salı günü Hazine, türünün ilk örneği “sabit kuponlu enflasyona endeksli” tahvillerin ihalesini yapacak. Cumartesi günkü yazımda bu bonoların özellikleriyle ilgili detaylara yer vermiş ve makul enflasyon oranlarında; stopajdaki belirsizliğe rağmen; bireysel yatırımcılar için iyi bir alternatif olabileceğine değinmiştim. (Enflasyon yıllık yüzde 1,000 (bin) olduğu takdirde, reel faiz kısmı stopajı ödemeye ancak yetiyor) İlk olması ve stopaj sorunun bir şekilde yatırımcılar lehine çözülmesi durumunda, ileride daha da cazip olabilecek bu bonoların ihalesi önemli.

Japonya para pınarı gibi
Dışardan gelecek haber de Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı. Beklentiler ortada. Artış bekleyenlerle, bu sefer de aynı bırakır belki bir sonraki toplantıda artırır diyenler neredeyse yüzde 50-50. Dünyanın para “pınarı” durumundaki Japonya’dan gelecek haber bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiriyor.

Faizlerdeki 25 baz puanlık artış beklentilerin içinde. Bunu, geçen hafta Pazaretesi günü dolara karşı 122.09’a kadar değer kaybeden yenin, Cuma günü bir ara 118.96’ya kadar değer kazanmasından ve günü 119.35 seviyesinden kapatmasından izleyebiliyoruz. Yen-dolar swaplarıyla ucuz fonlama yaratanların; faiz kararı öncesi pozisyonlarını kapatmak istemelerinden, bir faiz artışının beklendiği görülebiliyor. Faiz artışı gelmezse; yende yeniden 122’li seviyeler görülecektir.

4 milyar dolar giriş oldu
Bank of Japan’ın faiz artışının yanı sıra gelecekle ilgili söyleyecekleri de önemli. Benim beklentim son çeyrekte yüzde 4.8 büyüyen Japonya’nın faizleri ya bu toplantıda ya da en geç bir sonrakinde artırması. Bu toplantıda artar ise takip eden yorumlar daha yumuşak kalabilir. Ancak artış bir sonrakine ertelenir ise bu kez yorumların tedirginlik yaratacak ölçüde sertleşme ihtimali artacaktır. Bu da piyasaları rahatsız edebilir.

Bu arada geçen haftanın önemli bir gelişmesini de atlamamak gerek. Gösterge bono faizleri, Eylül 2006’dan bu yana ilk kez Merkez Bankası’nın (MB) gecelik faizinin bileşik eşitinin altına indi. MB’nin gecelik yüzde 17.50 olan gecelik faizinin yıllık bileşiği yüzde 19.12. Geçen Cuma günü gösterge bononun bileşiği yüzde 18.88’e kadar geriledi.

Bono faizlerinde 10 Ocak’tan bu yana hızlı bir düşüş yaşanıyor. Bonoya gelen alımların 4 milyar doları aştığı konuşuluyor. Bu kadar hızlı alımlarla birlikte faizlerdeki düşüş sırasında 21.07-21.03, 20.20-19.83 (birden fazla) ve 19.44-19.40 arasında ’boşluklar’ (gap’ler) oluştu. (Bu arada Ekim ayındaki 22.83-22.57 arasındaki gap’in kapanması bir başka krize kalmış görünüyor.) Aşırı alım iştahından kaynaklanan bu gap’lerin şöyle ya da böyle kapanacağını hatırlamakta fayda var.

Tıpkı Haziran ayındaki yükselişte panikle oluşan yüzde 17.47-17.55 ve 17.97-18.33 arasında oluşan gap’lerin kapanmasına yaklaştığımız gibi...

Yüksek faizlerdeki gaplerin kapanması sırasında hem sağlıklı bir kâr realizasyonu yaşanır, hem de düşük seviyeleri görüp, fırsatı kaçırıp, “oyuna” dahil olamamış olanların da katılımı sağlanmış olur.

18.70 seviyeleri daha önce görülen dip seviyeler. Burasının aşağı doğru kırılması için ya MB’nin faiz indirmesi ya da yeni, ciddi miktarda alım gelmesi gerek.

Japonya’dan bir faiz artış haberi ikinci ihtimali azaltacak ve yeni bono ihaleleri öncesinde düşüşteki bazı gap’lerin kapanmasına neden olabilecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR