Geçmiş bayram tatillerinde, yurtdışında yaşanan çalkantı bizim piyasalarda hissedilememişti. Yine dışarıda göstergeler bozulmaya başladı ve Kurban Bayramı tatili kapıda. Eğer dış borsalarda düşüşler hızlanırsa İMKB’nin pozitif ayrışmayı bayram sonrasında da devam ettirmesi olasılığı azalıyor.
Uzun dini tatiller son 4-5 yılda enteresan zamanlara denk geldi. Krizin ‘pençesindeki’ küresel piyasaların tökezlediği zamanlarda biz uzun tatiller yapıyorduk. Yurtdışında düşüşler yaşanırken, bizim piyasalarımız tatil nedeniyle işlemlere kapalı olduğundan dışarıdan gelen olumsuz havadan etkilenmiyor, yaşanan olumsuz havayı neredeyse hissetmiyor, dışarısı yatıştığında da kaldığı yerden yoluna devam ediyordu.
Bu bayram da aynı şey olacak mı? ABD borsaları geçtiğimiz haftayı kötü kapattı. 3 önemli endeksten NASDAQ özellikle Google ve Apple hisselerinde yaşanan sert düşüşler nedeniyle Perşembe günü, diğer ikisi; Dow Jones ve S&P 500 endeksleri de Cuma günü 50 günlük Hareketli Ortalamaları’nın (HO) altında kapandılar. Bu haftanın ilk iki gününde teknik olarak önemli olan 50 günlük HO’nun üzerine çıkamazlarsa; ki NASDAQ için hayli zor görünüyor ve dolayısıyla diğerleri için de hayat zor olacaktır; ABD piyasalarındaki satışlar sürecektir.
Haziran ayından bu yana MSCI gelişmekte olan ülke endeksinin çok üzerinde performans gösteren, ABD endekslerini de performans bazında geçip, bu yılın en yüksek getiri sağlayan borsası olmaya aday İMKB’nin bu satışlardan “bağışık” kalması mümkün olabilecek mi?
Bir başka deyişle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’yla birleşen ve 3.5 günlük bir “tatile” girecek olan finansal piyasalarımız bu performanslarını sürdürebilecek mi?
Kur ve bono tarafında bir sorun görünmüyor. Her ne kadar gösterge bono faizleri; yüzde 7.26 ile Eylül ayındaki 7.15 bileşik seviyesinden sonraki en düşük seviyesine inse de bono cephesinde bir satış ihtimali az. Bir yandan Türk banka ve şirketlerinin yurtdışında ihraç ettikleri (döviz cinsinden) eurobondlara gelen talebe ve diğer yandan da bono yatırımcılarının uzun vadeli yatırımcı olmalarına baktığımızda tatil süreci onları etkilemeyecektir.
Ancak bonolara göre çok daha iyi, diğer dünya borsalarına göre ise çok çok daha iyi performans göstermiş İMKB’nin yurtdışındaki sert düşüşlere ne kadar direnebileceği merak konusu. ABD’deki düşüşlerin temelinde; şirketlerin açıkladıkları bilançolardaki “gelir rakamlarının beklentileri” karşılamaması yatıyor. Dikkatinizi çekerim “kâr rakamları” değil. Tek seferlik maliyet azaltma, varlık satma gibi yollarla kâr beklentilerini üç aşağı-beş yukarı tuttursalar da satış rakamlarındaki düşüşler kârların sürdürülebilirliğini de sorgulatıyor!
Bilançolarını açıklamış 116 şirketin yüzde 58’i satış beklentilerini karşılayamamış. Bunların en başında da “yıldız” şirketlerden biri olan Google geliyor. Google’ın Perşembe günü “hatalı (!)” olarak normal zamandan 4 saat önce açıklanan bilanço rakamları sonrasında yüzde 10 düşmesi ve işlemlerin durdurulmasına rağmen Cuma günü de düşüşe devam etmesi, iPhone 5’i halen daha kuyrukla satan Apple’ın da bunu takip ediyor olması ABD başta olmak üzere yurtdışında moralleri bozuyor!
Dow Jones Endeksi’nin 50 günlük HO’sı 13.352’den geçerken kapanış 13.343’ten gerçekleşti. S&P için 50 günlük HO 1.433’teydi ve kapanış hemen tam da bu seviyeden gerçekleşti. Bilançolar “beklentilerden kötü” gelmeye devam edecek olur ise; ki bence bu ihtimal yükseldi; hafta başında 50 günlük HO seviyeleri korunmaya çalışılsa da haftanın ortasından itibaren satışlar devam edeceğe benziyor. 1.3045’in altında kapatan euro ve 1.733 dolar/ons’un altında kapatan altın da bu fikri büyük ölçüde destekliyor.
Tüm bunlara bakıldığında cari seviyelerini “büyük çabalarla” korumaya çalışan İMKB’nin pozitif ayrışmayı bayram sonrasında da devam ettirmesi olasılığı azalıyor. İşin bir de “tatil riskini” almak istemeyenler boyutu olacaktır. 3.5 günlük tatil; araya bir de hafta sonu girdiğinde; çok da kısa bir süre değil!
‘İtalya tehlikeyi atlatmış değil’
İtalyan Ekonomi Bakanı Vittorio Grilli, ülkesinin ekonomik krizinin zirve yaptığı süreci geride bırakmayı başardığını ancak, bunun ‘tehlikenin atlatıldığı’ anlamına gelmediğini söyledi. Grilli, İtalya Başbakanı Mario Monti tarafından uygulamaya konan zorlu reformlardan geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Grilli, “Doğru yolu seçmiş olmamız, piyasaların bize kredi vermesini sağladı. Kemer sıkma planını ve yaptığımız fedakarlıkları takdir eden piyasalar, bu yoldan vazgeçmememizi talep ediyor” diye konuştu. İtalyan ve Alman devlet tahvilleri arasındaki getiri farkı Temmuz’da 540 baz puanıyken, geçtiğimiz günlerde yaklaşık 320 baz puana kadar geriledi. Grilli’ye göre hedef, bunu 200 puana çekmek.
Alman DAX Endeksi’ne dikkat!
Ola ki İMKB ayrışmasını koruyacak olur ise 71.875 seviyesi ilk hedef olacak. Ancak geçtiğimiz haftayı 70.774’ten kapatan İMKB yurtdışına “ayak uyduracak” olur ise bu durumda satışların hafta içinde 68.900 seviyesine kadar sürmesi olasılığı artacaktır.
İMKB için bu haftanın indikatörü Alman DAX Endeksi olacak! 7.280 seviyesi önemli! Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda 7.210 seviyesi (50 günlük HO) önemli bir destek olacaktır. Bu seviye de kırılacak olur ise İMKB’nin tek başına “direnmek” için her geçen gün daha fazla güç harcaması gerekecek.
Eğer ki bu gücü kendinde bulacak olur ise; İMKB bu bayram tatilinden de çok fazla yara almadan çıkabilecek! Önümüzdeki haftanın 4 günü çok da “güçlü” durabilecek.
Bayram bu sefer de piyasaları çöküşten kurtaracak mı?
Haberin Devamı