Altının işi zor!

Dün altının uluslararası piyasalarda çok önemli bir değer kaybı yaşadığı bir gün oldu. Üstelik bu düşüşün Japon Merkez Bankası’nın (BoJ) bir sürpriz yaparak; 30 trilyon yenlik tahvil alım miktarını, 80 trilyon yene (715 milyar dolar) çıkardığını açıkladığı güne denk gelmesi dikkat çekivi oldu! Altın için 1.180 dolar/ons seviyesi çok önemli bir destek seviyesi idi.

Daha önce 18 Haziran 2013’te, 31 Aralık 2013’te ve son olarak da 6 Ekim 2014’te düşük 1.180 dolarlı seviyeler test edildi. Son olarak 1.183 seviyesinden itibaren toparlanmaya çalışan altın; 50 günlük basit hareketli ortalamasını 21 Ekim’de aştı, ancak üzerinde kapanış yapamadı ve yeniden “güneye” döndü.

1.180 seviyesinin bir kez daha test edileceğini ve bu kez kırılacağına değinmiştim. Gerçi öncesinde 1.285’e kadar sürebilecek bir yükseliş yaşanabileceğini öngörmüştüm ama bu gerçekleşemeden yeniden 1.180’e inildi ve bu seviye dün itibarıyla kırıldı! Tabii ki bunda, altından daha önce yeni dip gören gümüşün payı oldukça fazlaydı! Nedir bu altının, gümüşten çektiği?

Haberin Devamı

Peki bundan sonra olacak?

1.163 seviyesi önemli. Korunursa 2005’ten başlayan bir trend (Gümüş için bu seviye çok daha aşağılarda 13 dolar/ons seviyelerinde!) korunur. Eğer korunamazsa yıl başında bu yıla dair tahminlerimin arasında yazdığım altının 1.090 seviyelerini test etmesi ihtimali gerçekleşebilir! Gerçi ben bu denemeyi yılın ilk yarısında bekliyor, sonrasında da bir toparlanma olur diye düşünüyordum. Sağolsun Fed, bu süreci tıpkı hisse senetlerinde olduğu gibi olabildiğince erteledi.

Altının ons fiyatının bu “turda” 1.090-1.140 bölgesine kadar düşmesini, bu seviyelerin de yıl sonuna kadar korunmasını bekliyorum. Bu tahmin altının dolar bazındaki ons fiyatı için geçerli. Böylesi bir düşüş TL/gram bazında da bir düşüşü; eğer dolar/TL kurunda bir yükseliş olmazsa; getirecektir. Dolar/TL kuru yükselirse ons/dolar fiyatındaki düşüşün bir kısmını karşılayabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR