Önceki hafta kredi alacak sigortasının “üç atlısından” biri olan Atradius’un CEO’su Isidora Unda ile yaptığımız sohbette bu sektörün önümüzdeki dönemde Türkiye’de hızla gelişeceğinden bahsetti Türkiye CEO’su Taner Işık ile birlikte. Bu sektöre ne kadar inandıklarını ve geçmişteki büyümenin bundan böyle de katlanarak büyüyeceğinden söz ettiler.
Önce “Nedir bu kredi sigortası?” sorusuna bakalım. Bu konuda 2008’de yazmış olduğum bir yazıda bu sigortayı: “...teknik olarak firmaların yapmış oldukları satışlardan doğan alacaklarının; bir prim karşılığında sigortalanması işi. İhracatçıların yurtdışındaki alacaklarının sigortalanması ile başlayan alacak sigortası (kredi sigortası) olarak da adlandırılan bu ürün; yavaş yavaş yurtiçindeki alacaklar için de kullanılmaya başlandı” diye yazmıştım. Devamında...
Alacakların yüzde 90’ına kadar tahsilat imkânı tanıyan bu sigorta için, tüm alacaklar bir ‘havuzda’ toplanıyor. Bu havuzun kalitesine, büyüklüğüne, çeşitliliğine bağlı olarak cüz’i bir prim saptanıyor. Yılda bir kere ödenen bu prim karşılığında, yıl içinde birden fazla da olsa aynı firma ile yapılan her işlem sigorta kapsamına alınmış oluyor. Bu sigorta poliçesi sayesinde; yeni müşteri edinme, var olan müşterilerle ilgili daha fazla risk alabilme şansı elde edilebiliyor. Sigortayı yapan kuruluş ile sigortalı arasında bilgi alışverişine imkân sağlayan bir ‘kanal’ açılıyor. Her yeni müşteri ‘havuza’ eklenmeden önce hatta alacak dahi oluşmadan önce sigorta şirketinden bilgi ve o firmaya ait ‘limit’ alınıyor. Bu sayede kiminle çalışıp çalışmamaya, ya da riskleri artırıp artırmamaya kolayca karar verilebiliyor.
Alacak sigortasının avantajları ise;
- Kredibilitesi yüksek firmalarla ‘açık hesap’ çalışarak bankacılık maliyetlerinden tasarruf edilebiliyor.
- Sigorta şirketinin veri tabanında olan, tanıdığı ve riskini kabul ettiği yeni müşterilerle tahsilat kaygısı olmadan kısa zamanda çalışmaya başlanabiliyor.
- Alacakların riskleri azaldığı, kalitesi yükseldiği için kredi maliyetleri azaltılabiliyor. [Artık bankacılık sektörü bu sigortayı kullanan şirketlere daha iyi koşullarla kredi veriyor!]
- Değişik fonlama alternatifleri yaratılabiliyor.
- Satış vadeleri uzatılabiliyor, bu sayede daha fazla satış yapma imkânı ortaya çıkabiliyor.
- Tahsilat sorunlarıyla uğraşmak yerine; işin kendisine daha fazla yoğunlaşılabiliyor.”
Atradius CEO’su Isidora Unda, Türkiye pazarının çok büyük bir potansiyel taşıdığını ve Türkiye pazarında büyümek için çok doğru bir zaman olduğunu söylerken, Atradius Ülke Müdürü Taner Işık Türkiye’de son iki yılda yüzde 50 oranında büyüdüklerine dikkat çekti.
Unda; Türkiye’de daha yaygın kullanılan faktoring yerine kredi sigortası kullanmasının önümüzdeki dönemde öne çıkacağını bunda kredi alacak sigortasının daha ucuz olmasının ve tüm portföyü tek seferde teminatlandırabilme olanağına bağlıyor Atradius.
Coface, Hermez ve Atradius alacak sigortası konusunda Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı finans kuruluşları. Bunlara Türk Eximbank’ı da eklemek gerek. Şimdiye kadar daha çok ihracatçıların yurt dışındaki işleri için kullanılmakta olan alacak sigortası artık Türkiye’de, Türk firmaları arasında da kullanılmaya başlandı. Karşılıksız çekteki patlamadan sonra alacak sigortasının önemi daha da artmış durumda.
Tüm şirketlerin bu sigortayı daha yakından tanımasında fayda var.
Alacak sigortasını göz ardı etmeyin!
Haberin Devamı