ABD'nin dış açığı herkesin sorunu olacak!

Cuma günü açıklanan 2005 yılı verilerine göre ABD'nin dış ticaret açığı önceki yıla göre yüzde 17.5 artarak 725.8 milyar dolarla yeni rekor kırdı...

Haberin Devamı

Cuma günü açıklanan 2005 yılı verilerine göre ABD'nin dış ticaret açığı önceki yıla göre yüzde 17.5 artarak 725.8 milyar dolarla yeni rekor kırdı. Bu açıkta yüzde 24'lük artışla 201 milyar dolara ulaşan Çin başı çekerken, yüzde 12'lik artışla 144 milyar dolara yükselen AB, ikinci sırada yer alıyor. Rakamlar cidden büyük. Dikkati çeken en önemli nokta Çin'in toplam içindeki payı 2004 yılına göre yüzde 1.5'lik artış gösterirken AB'nin payı yüzde 1 gerilemiş. Euro 2005 yılı boyunca değer kaybetmiş olmasına rağmen.

Bu durum daha ne kadar sürdürülebilir? Bunun cevabını buradan vermemiz oldukça zor. Ancak ilk akla gelen birkaç noktaya değinmekte fayda var. İlki Greenspan'in emekliliği sonrasında, yeni başkan Bernanke'nin faizleri 4.75'lerde tutacağını düşünenler artık yüzde 5 ve hatta üzerini konuşmaya başlayacaklar ve hatta başladılar bile. Bunun etkisi de euroda görüldü. Dış ticaret rakamından sonra ancak 1.2020 seviyesine yükselebilen parite, günü 1.1904'ten kapattı. 1.16'lar bile yeniden görülebilir.

Diğer yandan Çin'e; Yuan konusunda yapılacak baskılarda artış olursa şaşmamak gerek. Zira doların değer kazanmasının, AB cephesinde etkili olmadığı görülüyor. Yuan'in değer artışının hızlandırılması sorunun bir parça da azalmasına yardımcı olacaktır.

Bernanke'yi zor işler bekliyor
Sektör/ürün bazında 2005 yılında 57.5 milyar dolarlık artışla petrol ve petrol ürünleri başı çekiyor. Artan petrol fiyatları ABD yi de ciddi olarak etkilemiş durumda.

Yüksek petrol fiyatları, ABD'de sönmeye başlayan emlâk balonu ile birlikte tartışılmaya başlanacak durgunluk, 5-5.25'lere yükselmesi muhtemel faiz artışları, Çin'e revalüasyon baskıları ve tüm bunların ortasında ABD'nin cari açığının finanse edilebilmesi için de likiditenin sürdürülmesi gerekliliği; yeni FED Başkanı Bernanke'nin ve dolayısıyla bizim piyasaların bu yıl uğraşacağı konuların başında geliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR