ABD verilerinin bereketi

Önce FED’den gelen ‘faiz artışlarına son’ kararı, ardından ABD enflasyon rakamları piyasaları rahatlattı

Haberin Devamı

Önce FED’den gelen ‘faiz artışlarına son’ kararı, ardından ABD enflasyon rakamları piyasaları rahatlattı. Salı günü Temmuz ayı çekirdek üretici fiyatlarında yüzde 0.2 artış beklenirken 0.3’lük bir düşüş gelmesi çok olumlu algılandı. Dünkü çekirdek tüketici enflasyonu da 0.3 artış beklentisine karşın 0.2 gelmesi de piyasaları daha da rahatlattı.

Gelen veriler FED’in faiz artışlarının şimdilik; hem enflasyonu hem de büyümeyi kontrol altına alma konusunda başarılı olmaya başladığını gösteriyor. Diğer bir deyişle FED’in yeni bir faiz artışına gitmek için acele etmesine gerek kalmayabilir. Bu durum her ne kadar benim son 25 baz puanlık artış beklentimi desteklemese de piyasalar için iyi haber.

Zira ABD’den gelebilecek yeni faiz artışları gelişmekte olan ülke piyasalarından yeni çıkışları da beraberinde getirecek beklentisi Mayıs ayındaki türbülansı yaratmıştı. Henüz daha bu endişe tam olarak ortadan kalkmış değil. Özellikle en ucuz global fonlamayı sağlayan ülke durumundaki Japonya’dan yeni artışlar gelecek.

Birçok piyasa katılımcısı için ise "ileride gelecek" faiz artışları bugün için çok da önemli değil. Böyle düşünenler çoğunlukta olduğundan dolayı da dünya borsalarına alımlar gelirken, ABD 10 yıllık bonolarının getirileri de 4.87’lere kadara geriledi.

Tüm bu iyi haberler bizim piyasalarımızı da olumlu etkiledi. Dolar kurları dün 1.4410 seviyelerine kadar gerilerken, gösterge bono faizleri bileşik 18.76 seviyelerine kadar düştü. Bu seviyeler çok önemli. Geçen hafta ortalama yüzde 19.89 bileşik faizle ihraç edilmiş olan gösterge bono; yüzde 17.50 olan MB gecelik faizinin yıllık bileşiği olan yüzde 19.12’nin altına gerilemiş durumda.

Yılbaşından Mayıs ayına kadar müstakbel faiz düşüşü beklentisiyle "negative carry" (bono faizinin fonlama faizinden düşük olması) pozisyon taşıyan piyasalar son mini krizden sonra ikinci kez bu seviyelere geldi. Endişelerin henüz daha tam olarak geçmediği, MB’den "faiz artışı beklentisinin!" hakim olduğu piyasaların bu seviyeyi koruyup koruyamayacakları önemli. Bir sonraki PPK toplantısına kadar bu seviyeler korunabilirse, bu da ‘Londra kaynaklı raporlar’ her ne kadar aksini istese de piyasalarda faiz artışı beklentisi olmadığı ve hatta indirim beklentisinin hakim olduğu anlaşılacak. Özellikle bu Cuma kapanışı ve önümüzdeki hafta önemli.

Olumlu hava ile gerileyen dolar kurlarında 1.4330-50 seviyesi önemli. Bu seviyenin altındaki bir haftalık kapanışla yeniden 1.30’lu seviyelerin bile görülmesi mümkün. O zaman da ‘biz bu krizi neden yaşadık?’ sorusu gündeme gelecek ki bu da ayrı bir tartışma konusu.

DİĞER YENİ YAZILAR