Yeni ABD Hazine Bakanı Geithner’in “planımsı” birşey açıkladı. İçeriği dinleyen hiç kimseyi tatmin etmediğinden dolayı da piyasalara faydadan çok zarar getirdi.
Herşeyden önce kendisi; Bank of America, Washington Mutual, Merrill Lynch, Wells Fargo birleşmelerinde cephe gerisinde bu işleri “pişiren” kişilerden biri olarak krizin tam göbeğindeydi. Bu kadar zamandır bu işin içinde birisi olarak “paketimsi” şey bir gün gecikmeli olarak açıklaması kredibilite kaybettirdi.
Üstelik “plânımsının” detaylarının net olmaması, daha önceki planlardan farklı pek de fazla bir şey söylemiyor olması piyasaları mutsuz etti. 100 milyardan daha fazla aktif büyüklüğü olan bankalardaki “stres test” nasıl yapılacaktı? Bu testin sonucunda toksik varlıkları hangi “Süpürücü” (rallide dökülenleri toplayan araç) temizleyecekti? Para vermenin çözüm olmadığı bir kez daha anlaşıldı. Para vermek çözüm olsaydı Amerikan bankaları 793 milyar doları (Bloomberg) Fed’de park etmiş olmazlardı!
Yeni plandaki belki de tek fark; 4 harfli kısaltmaların yerini bu kez 3 harfli bir kısaltmanın alması gibi görünüyor. 1 trilyon dolarlık özel sektörle birlikte alınacak sorunlu varlıklarla ilgili işler Financial Stability Trust (FST) adlı yeni bir yapı ile yürütülecekmiş! Özel sektör; fiyatını bilmediği bir malı alır mı? Hele hele ucunda çok cazip bir kâr yoksa, hayır! Bu arada özel sektörde bu işe yatıracak ne kadar sermaye kaldığı da ayrı bir tartışma konusu.
Özetle; Geithner “sürpriz etkisini” kullanamadı. Piyasaları ikna edecek; temeliyle, duvarlarıyla ve de çatısıyla iyi hazırlanmış ve nasıl bir “bina” ortaya çıkacağını net olarak anlatabilmiş, hatta “binanın maketini” ortaya koyabilmiş olsaydı, piyasalar geleceğe umutla bakabilecekti. Ol(a)madı!
Yeni başlangıçla birlikte iyi bir fırsat da kaçtı.
Kaçan bu fırsat korkarım yeni dibe doğru yolculuğu başlatmış oldu!
Haftanın başında; paket beklentisiyle daha olumlu bir seyir bekliyordum. Ancak paket “paketimsi” olunca (senatodan geçse de farketmeyecek!) Şubat’ın ilk haftasında bahsettiğim Dow Jones’taki 7.940 seviyesi yeniden önemli hale geldi. Dün bu seviyenin oldukça altına; 7.723’e kadar inildi. Bu yazı yazıldığı sırada 7.830’a kadar bir toparlanma olmuştu. Eğer dünkü ve de bugünkü kapanışlar 7.940’ın altında kalır ise ABD piyasalarında yeni dip seviyeleri görülecektir. Hedef; daha önceleri bir çok kez dile getirmiş olduğum 6.850-7.200 seviyeleri. Bu seviyenin S&P 500’deki karşılığı 700 seviyesine denk geliyor. Dow Jones’taki 7.940’a benzer, dolar/euro paritesinde 1.2750 seviyesi önemli. Bu seviyenin, özellikle de 1.2660 seviyesinin aşağı kırılması, ABD piyasalarında yeni diplerin görülmesi ihtimalini arttıracaktır.
IMF anlaşmasındaki belirsizliklere rağmen direnen bizim piyasalar bu resimden mutlaka olumsuz etkilenecektir. Ancak ABD piyasalarında yeni dip görülmesi bizde de görüleceği anlamına henüz gelmiyor. En azından cent bazında...
IMF anlaşmasının yapılmayacağının ortaya çıkması durumu bu yorum için geçerli değil...
ABD piyasaları yeni diplere doğru!
Haberin Devamı