ABD borsalarında sıkı bir düşüşe hazırlıklı olun!

Haberin Devamı

ABD’de son gelen haber ve veriler daha çok ‘ikinci dipçilerin’ elini kuvvetlendirecek nitelikte. ABD 2 yıllık devlet tahvili getiri oranları, krizin en dibi diyebileceğimiz Mart 2009’da gördüğü seviyenin bile altına inerek yüzde 0.50’e geriledi. Bu tarihi düşük seviye, bir rekor! Hareketlere bakıldığında tahvil tarafı, ABD borsalarında sıkı bir düşüşe hazırlık yapıyor gibi. ABD endeksleri ayrıca teknik olarak dirençlerden birine de yaklaşmış durumda.

Piyasayı takip edenlerin malumu ama yine de hatırlatmakta fayda var. Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam verileri açıklandı. 64 bin kişilik bir azalış beklenirken azalış 131 bin olmuş. Asıl piyasaları endişelendiren geçtiğimiz ayın 125 kişilik istihdam kaybı 225 bine yükseltilmiş. Yani geçen ayki veriler ilk açıklanandan çok daha kötüymüş. Bu ayki verilerin de önümüzdeki ay “revize edilmesi” ihtimali yüksek. Bu revizyonun yukarı yönlü olma ihtimali tam tersine düşük görünüyor.

Özel sektör de beklenen sayıda iş yaratamamış, 90 bin kişinin işe alınması beklenirken 71 bin kişi özel sektörde istihdam edilirken, geçen ayki rakam da 83 binden 31 bine “revize edilmiş”.

Konut verilerinden sonra istihdam verileri de umutvar değil. Her ne kadar ABD borsaları veriler sonrasında ortaya çıkan kayıplarını, gün sonunda büyük ölçüde telafi etmeyi başarsalar da günü kayıpla kapattılar.

Diğer yandan ABD 2 yıllık devlet tahvili getiri oranları; krizin en dibi diyebileceğimiz Mart ayında gördüğü seviyenin bile altına inerek yüzde 0.50 (yüzde yarım) seviyesine geriledi! Bu tarihi düşük seviye, bir rekor! En uzun vade olan 30 yıllık getirilerde de 50 günlük hareketli ortalama aşılamadı ve yeniden yüzde 4 getirilerin altına dönüldü. 30 yıllıklarda yüzde 3.89 seviyesi kritik. Bu seviyenin altına inilmesi ihtimali yüksek.

Bence hareketlere bakıldığında tahvil tarafı, ABD borsalarında sıkı bir düşüşe hazırlık yapıyor gibi!

Son haftalarda açıklanan şirket kârlarıyla artan borsalarda yükseliş hız kaybetmeye başladı. Gelen veriler ve haberler, yeni bir yükselişi desteklemekten hayli uzaklar.

Daha çok “ikinci dipçilerin” elini kuvvetlendirecek nitelikte veriler geliyor.

Teknik olarak bakıldığında da ABD endekslerinde önemli dirençlerden birine yaklaşılmış görünüyor. Klâsik yöntemlerden biri olan Omuz-Baş-Omuz yapısında ikinci omuz “oluşuyor”. Bir önceki “omuz” 10.729’da idi. Geçtiğimiz hafta 10.703 görüldü. Bu seviye ikinci omuz olabilir, ya da 10.760-80 bölgesine doğru bir yükseliş yaşanabilir. Ancak bu ihtimal zayıf görünüyor. Haftanın ilk günlerinde değilse de Çarşamba’dan itibaren 10.425’in (200 günlük hareketli ortalama) altına inilecek olur ise, piyasalardaki düşüş hızlanabilir. Eğer bir yükseliş olacaksa da bunu “saman alevi” tazı bir yükseliş olma ihtimali yüksek.

Bu hafta euro/dolar’daki hareket kritik.

Geçtiğimiz hafta 1.3150 ve ardından da 1.3275’in üzerine çıkıldı. Kapanışın (1.3281) bu seviyenin üzerinde olması euro/dolar paritesinde 1.35 seviyesinin önünün açılması anlamına geliyor.

Çok değil, bundan 1 ay kadar önce “1 euro, 1 dolar olur mu?” diye tartışılıyordu. Şimdi ise yeniden euronun güçlendiği (!) bir döneme girildi.

1 euro=1 dolar “polemiği” ne kadar erkense, euronun da yeniden “güçleneceği” savı için o kadar erken. Bence 1.35 kısa vadede euronun “zirvesi” olacak görünüyor. Bu seviye arızi olarak 1.3605’e kadar “esneyebilir” ancak daha fazlası için şu anda euronun gerisinde temel gerekçeler mevcut değil. Bakmayın siz neredeyse tüm “alemin” stres testinde geçtiğine...

Ola ki 1.35 seviyesi görüldü..!

Son bir ayda euroya “yatırım yapmış” olanlar, bu seviyeden “kârlarını realize edebilirler. Yok eğer, çok daha önceden euroda olanlar var ve parite 1.1876’lara giderken çok üzülmüşler ise onlar da kendilerini rahat hissedebilecekleri bir portföy dağılımına dönebilirler.

Avrupa’ya ihracat yapanlar için de euronun bu hareketi hem paritede hem de euro/dolar kurlarında bir rahatlama sağladı. Yine son bir ayda euronun değer yitirmesi ile canı yanmış olanlar, ihracatçılar, euro arş-ı alaya gidecek diye düşünmeyi bırakıp, pozisyonlarını 1.35’lerden isterlerse TL’ye, dövizde beklemek isterlerse de dolara dönebilirler.

Euronun bu son hareketi önümüzdeki 6 ay için bulunmaz bir fırsat olabilir!

DİĞER YENİ YAZILAR