Gazete Vatan Logo

Yatır sandık meğer göktaşı yağmış!

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Çıkrıkçı Köyü muhtarının bahçesine ışık saçarak düşen bir cisim heyecan yarattı. Bulunan taşların, Perseid Yıldız Yağmurları ile birlikte yeryüzüne düşen göktaşı olduğu belirtildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan'ın, önceki gün yaptığı açıklamadaki, "12-13 Ağustos gecesi meydana gelecek Perseid Yıldız Yağmurları ile birlikte yüzbinlerce ton taş ve taş parçacıkları yeryüzüne düşecek. Şanslı bir vatandaş göktaşı bile bulabilir" sözleri gerçek oldu. Edremit'in Çıkrıkçı Köyü Muhtarı İsmail İltir'in oğlu Ali Rıza İltir geçtiğimiz çarşamba gecesi saat 23.00 sıralarında, annesi ile birlikte evinin bahçesinde oturduğu sırada, gökyüzünden beş-altı saniye içinde kayan yeşil bir ışığın evlerinin önündeki tarlaya düştüğünü gördü. Ali Rıza İltir, sabah ışığın düştüğü yere gitti. Manzara karşısında şok oldu: "Işığın düştüğü yerde dört parçaya ayrılmış göktaşı vardı. Köyden bazı kişilere gösterdim, parçaların birinin üzerinde Arap harfleriyle Allah yazdığını söylediler."

Anne Bahriye İltir ise, kayan ışığı gördüğünde, "Bizim köyde üç tane yatır var. Herhalde onlar geziyor, onların ışığıdır diye düşünmüştüm" dedi. Muhtar İsmail İltir'in taşları Erdemit'e getirip tanıdıklarına göstermesi ile göktaşı, ilçede günün konusu oldu. Önceki akşam saatlerinde köye gelen jandarma göktaşı olduğu ileri sürülen, biri yaklaşık 1, diğeri 1.5 kilogram, ikisi ise 250-300 gram ağırlığında granite benzeyen taşlara incelenmek üzere el koydu.

Edremit Kaymakamı Ekrem Büyükata, "Jandarma 4 parça taş getirdi. Araştırdık. Uzmanlar, Perseid Yıldız Yağmuru'ndan düşen göktaşlarından biri olabileceğini tahmin ediyor, incelenmek üzere, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne göndereceğiz" dedi.

Göktaşı nedir?
Güneş sistemi içinde çok değişik yörüngelerde dolaşan her türlü kaya parçasına göktaşı denir. Boyutları 10 km-1 mikron arası değişir. Büyük olanlarının kökeni küçük gezegenler, küçük olanlarınki ise kuyruklu yıldızlardır. Göktaşlarının yörüngeleri yer yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) yer atmosferine girer. Meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır ve ışık saçmaya başlar. Bu olaya, kayan yıldız denir. Eğer göktaşı yeteri kadar büyükse yeryüzüne kadar ulaşabilir. Yere ulaşabilen göktaşları yandığı için siyahtır ve atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı yüzeyi cilalanmış gibi düzdür. Yılın belirli gecelerinde kayan yıldızların sayısı çoğalır. Buna göktaşı yağmuru denir. Göktaşı yağmuru saçılma noktasının bulunduğu takını yıldızın adı ile anılır. Örneğin; Perseid, Leonid yağmuru gibi.

Haberin Devamı