Gazete Vatan Logo

Yalnızlığın resmi!

Dünyaya gözlerini açtığı anda, Kızılay’dan verilen kandan HIV bulaşan Y.O, yaşadığı acı dolu ve yalnız günlerini, çizdiği resimlerle renklendirdiğini söyledi

Yalnızlığın resmi!

Bebekken, Kızılay’dan verilen kandan HIV bulaşan Y.O, şimdi 22 yaşında... 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde, acı dolu ve yalnız günleri anlatan Y.O, sırrını, aşkını ve sevgisini paylaşacağı arkadaşı olmadığını, hayatını büyük bir zevkle yaptığı resimlerle renklendirdiğini söyledi. İnsanların kendisinden uzak durduğunu ve dışladıklarını belirten Y.O, “Arkadaşlığı, dostluğu, hatta sevgiyi hiç yaşamadım” dedi.Yüzlerce kitap okuyan ve yabancı dil öğrenen Y.O, “Bir işte çalışamıyorum. Kadınlar durumumu yüzüme vurdu ve benden kaçtı. Gencim, istediğim aşkı yaşamak istiyorum. Erkeklerden de şiddet gördüm. Öyle ki beni döverken bile ellerine eldiven taktılar. Gördüğüm ağır psikolojik baskı ve travmalar bende iz bıraktı. Hayatım boyunca yaşadığım kayıplar nedeniyle maddi tazminat davası açtım” şeklinde konuştu.

Yalnızlığın resmi

Y.O., DHA muhabiri Tyalan Yıldırım’a, “Resimlerde yaşadıklarımı çizdim, ileride güzel sanatlara devam etmek istiyorum” dedi.

AİLESİ İLGİSİZLİKTEN YAKINDI

10 yıl önce götürüldüğü hastanede tedavi görürken, HIV’li kan verilmesiyle AIDS hastalığına yakalanan Y.Ç.’nin ailesi ilgisizlikten şikayet etti

Haberin Devamı

Yalnızlığın resmi

Kızılay’dan verilen kandan HIV bulaşan Y.O.’nun yanı sıra, Şanlıurfa’da 10 yıl önce 2 yaşındayken üzerine çaydanlığın devrilmesi sonucu götürüldüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki yanık ünitesinde tedavi görürken, HIV’li kan verilmesiyle AIDS hastalığına yakalanan Y.Ç.’nin ailesi ilgisizlikten şikayet etti. Mart 2008’den beri altı ayda bir Ankara’ya götürülerek, tedavisi devam edilen Y.Ç.’nin babası Mehmet Ç., “Hastalığın ardından büyük sıkıntılar yaşadık. Sağlık Bakanlığı’na açtığımız davayı kazanarak, 1 milyon 393 bin TL tazminat kazandık. Oğlumun tedavisi ömür boyu sürecek. Bu hastalığa yakalandığından beri kimse kapımızı çalmadı. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı da tazminatı kazanmasaydık. Dışlandığımız için evimi, köyün dışına taşıdım. Şimdi oğlum 5’inci sınıfa gidiyor. Evladımın başına gelenler kimsenin başına gelmesin” dedi. (ALİ LEYLAK – DHA)

‘ÖLÜM ORANI YÜZDE 40 AZALDI’

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yeni tedavilerle yeni enfeksiyon gelişme oranı dünya genelinde yüzde 35 ve AIDS’e bağlı ölüm oranı yüzde 40 azaldı” dedi. Şenol, yaşam boyu kullanılan ilaçlarla etkin biçimde kontrol altına alınabilen AIDS’in, 1981 yılında insanlık için bir kabus ve ölüm fermanı gibi algılanan hastalık olarak tanımlandığını anımsattı. Şenol, hastalığın en sık korunmasız cinsel ilişki ve damar içi ilaçların ‘ortaklaşa’ kullanıldığı iğnelerle bulaştığını, AIDS hastalarının yaşam boyu ilaç tedavisi almak ve korunmalı cinsel ilişkide bulunmak durumunda olduğunu anlattı. Şenol, AIDS’in dünyada yaklaşık 40 milyon kişiyi etkilediğini belirterek, “Yılda yaklaşık 1 milyon ölüme yol açmaktadır” diye konuştu. (YEŞİM SERT KARAASLAN – AA)

36,9 MİLYON KİŞİ HIV VİRÜSÜ TAŞIYOR

UNAIDS’in raporunda, geçtiğimiz yıl dünyada yaklaşık 36.9 milyon kişinin HIV taşıdığı belirtildi. Bu sayı 2016’da 36.7 milyon kişiydi. HIV taşıyanların yaklaşık 35.1 milyonunun yetişkin, 1.8 milyonunun ise 15 yaşından küçük çocuklar olduğu açıklandı. Raporda, alınan tedbirler sayesinde 2017’de HIV taşıyanların yüzde 75’inin durumundan haberdar olduğunun, 2015’te ise bu oranın yüzde 67 olduğu kaydedildi. 2017’de yaklaşık 1.8 milyon kişiye HIV bulaştığı ve AIDS nedeniyle 940 bin kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. AIDS vakalarının görülmeye başlanmasından bu yana 77.3 milyon kişiye HIV bulaştığı ve bunlardan 35.4 milyonunun yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. HIV virüsünü taşıdığını bilmeyen kişi sayısının 9.4 milyon olduğu ifade edilen raporda, bu kişilerin acil olarak HIV test ve tedavi hizmetlerine erişimlerinin sağlanması gerektiğine işaret edildi. UNAIDS Başkanı Michel Sidibe, virüs yükü testinin HIV tedavisinin izlenmesinde altın standart olduğunun altını çizerek, bu testin tedavide işe yaradığını gösterdiğini, böylece insanların hayatta kaldığını belirtti. (EMEL ÖZ GÖZELLİK – AA)

Haberin Devamı