Yağlı süt, peynir ve yoğurt ‘light’larından daha koruyucu
Harvard ve Tuft üniversitelerinde yaklaşık 22 bin kişinin 15 yıl izlenmesiyle yapılan iki araştırma yağlı süt, peynir ve yoğurt yiyenlerin obezite ve diyabet riskinin ‘light’ süt ürünü tüketenlerden çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı
Dünyanın önemli tıp fakülteleri tarafından yapılan araştırmalar yağlı süt ürünlerinin, yağı azaltılmış ya da ‘light’ ürünlere göre daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Harvard ve Boston’daki Truft üniversiteleri tarafından yürütülen iki ayrı araştırmaya göre yağlı süt, peynir ve yoğurt tüketenler, ‘light’ ürün yiyenlerden daha az obezite ve diyabet riskiyle karşılaşıyor.
Obezite riski daha % 8 düşük
Harvard Üniversitesi’nin ‘kadın sağlığı çalışması’ kapsamında 18 bin 438 kadın 11 yıl takip edildi. American Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmaya göre tam yağlı süt ürünleriyle beslenenlerde obezite riskinin en az yüzde 8 oranında daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı. Üç yıl önce İsveç’te yapılan tam yağlı süt, tereyağı, peynir ve kaymak tüketen orta yaştaki erkeklerin 12 yıl boyunca izlendiği araştırmada da bu kişilerin az yağlı ürün tüketenlerden obezite riskinin daha düşük olduğu saptanmıştı.
Doyurucu ve şekeri artırmıyor
Uzmanlar düşük kalorili olduğu için tavsiye edilen ancak bir çoğu tatlandırıcı içeren yağsız süt ürünlerine göre yağlı süt ürünlerinin sindiriminin daha yavaş ve daha doyurucu olduğunu belirtiyor. Yağlı süt ürünleri kan şekerinin artmasını önlerken, yağsız süt kan şekeri ve insülin salgısının seviyesini arttırıyor. Doktorlar doymuş yağların sağlıklı yaşam için şart olduğunu söylerken, hazır gıdalarda bulunan trans yağların zararlı olduğunu belirtiyor.
Diyabet riski yüzde 46 az
Tuft Üniversitesi’nde ‘Sağlık profesyonelleri ve hemşirelerin takip çalışması’ kapsamında yapılan ve Circulation isimli dergide yayınlanan araştırmada diyabet riskinin tam yağlı süt ürünlerini tüketenlerde yağsız veya düşük yağlıları tüketenlere göre daha düşük olduğu tespit edildi. Araştırma kapsamında 3 bin 333 yetişkine ait 15 yıllık bilgiler ve kandaki biyobelirteçler detaylı olarak incelendi. Analizlerde kanlarında yağ seviyeleri en yüksek bulunanlarda 15 yıl içinde diyabet gelişme riskinin en düşük olanlara oranla yüzde 46 daha az olduğu saptandı. Ayrıca kandaki düşük yağ seviyesinin kilo alınıp verilmesiyle bir ilgisinin olmadığı da belirlendi.