Vergi levhası nasıl alınır? İlk defa vergi levhası nereden alınır?
Vergi levhası, vergi mükelleflerinin bulundurma zorunluluğu olan bir belgedir. Vergi levhası, iş yerleri için çok büyük önem taşır. Vergi mükellefi olan kişilerin vergi levhası bulunma zorunluluğu vardır. Yeni iş yeri açan kişiler için internet vergi dairesi üzerinden vergi levhası alabiliyor.
Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan vergi tarhına temel olan kazancın ve buna karşılık olarak gelecek vergi miktarını gösteren belgeye vergi levhası ismi verilir.
Vergi Levhası Nasıl Alınır?
Vergi levhaları şubelerde, merkezlerde, satış mağazalarında mükellef tarafından daha rahat okunabilir bir şekilde görülmesi gerekir. Daha önceden duvara vergi levhası asılması zorunluluğu bulunsa da bu zorunluluk günümüzde kaldırılmıştır.
Vergi levhası alma işlemleri, internet vergi dairesinden gerçekleştirilebilir. Vergi levhasını alabilmek için de şu adımları takip edilmek gerekir:
GİB web sitesine giriş yapılması gerekir.
Ekrandan internet vergi dairesi kısmını seçilmeniz gerekir.
E- beyanname gönderilen ve kişilere ait olan parola, kullanıcı kodu ve şifre girilmelidir.
Giriş yapıldıktan sonra da sorgulama butonuna tıklanması gerekir.
Daha sonra da vergi levhası bilgileri seçeneğini tıklamak gerekir.
Gelir vergisi mükellefleri için de mükellefin vergi kimlik numarası ve TC kimlik numarasının ayrı ayrı girilmesi gerekir
Kurumlar vergisi mükellefleri için de şirketin vergi kimlik numarasının girilmesi gerekir. TC kimlik numarası kısmı boş bırakılmalıdır.
Vergi levhasını meydana getiren bölüme girilmeli ve son üç yılla ilgili barkotlu vergi levhası da bastırılmalıdır.
Vergi levhası alma zorunluluğu olan vergi mükellefleri ise şunlardır:
Ticari kazanç sahipleri,
Zirai kazanç sahipleri,
Adi Ortaklık, Serbest meslek erbabı, Kollektif ve adi Komantid şirket şeklinde işletmelerin her bir ortağı,
Anonim Şirketler,
Eshamlı Komandit Şirketler
Limited Şirketler
İlk Defa Vergi Levhası Nereden Alınır?
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinin ardından vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından bu beyannamelerde bulunan bilgilere göre oluşturulur ve mükellefin de internet vergi dairesi hesabına kolaylıkla aktarılır.
Vergi levhaları, sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan hemen sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden kendileri ya da 3568 sayılı Kanun tarafından yetki alır. Aynı zamanda bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığı ile, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil olmak üzere) 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren de, vergi levhalarını 31 Mayıs gününün sonuna kadar yazdırılır.
Vergi levhası alabilmek için https://intvrg.gib.gov.tr adresine kullanıcı girişi bölümünden size ait olan bilgilerin bulunduğu sayfaya girmeniz gerekir. Burada ise, “sorgulamalar” sekmesini tıklamanız gerekir. Açılan pencerede ise, yer alan seçeneklerden “Vergi Levhası Oluşturma” seçeneğini de tıklamanız gerekir. Açılan pencereden vergi levhanızı oluşturarak, çıktısını alabilirsiniz.