Gazete Vatan Logo

Ve karşınızda Kral Suppi!

Türkiye dahil, tüm arkeoloji dünyasının merakla beklediği heykel dün tanıtıldı

Türkiye dahil, tüm arkeoloji dünyasının merakla beklediği heykel dün tanıtıldı. Hatay Reyhanlı’da bulunan heykel Hitit Kralı Suppiluliuma’ya ait çıktı. Bakan Günay,
“Böyle bir eserin dünyada benzeri yok. Hiç bu kadar gösterişli kral heykeli görmedim” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “Çok önemli bir heykel bulduk” geçen hafta gündeme getirdiği ancak detaylarıyla ilgili hiçbir bilgi vermediği o heykel nihayet dün tanıtıldı. Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Demirköprü köyü yakınlarında bulunan Tell Tayinat Höyüğü’nde ortaya çıkarılan heykelin Hitit dönemine ait olduğu belirlendi. Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison ve ekibi tarafından bulunan heykelin Hitit Kralı Suppiluliuma’ya ait olduğu belirlendi. İncelemelerde bulunmak üzere kente gelen Bakan Ertuğrul Günay, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkarılan eserin tanıtımı için düzenlenen törene katıldı.

3 bin yıllık heykel

Prof. Dr. Harrison başkanlığındaki ekibin 2004 yılından bu yana kazılar yaptığını belirten Günay, bölgede çalışan ekibe buldukları eser nedeniyle ülke, dünya ve arkeoloji bilimi, tarihi adına teşekkür etti. Ekibin, haziran ayının sonunda çok önemli ve Anadolulu figürler bulduklarını belirten Günay, “1.5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1.5 ton ağırlığında 2 buluntu ortaya çıkarıldı. Bir tanesinin bilimsel bilgilere göre, bir kral heykelinin üst kısmı olduğu anlaşılıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bir takım bileklikler var. Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutarak hem savaşmayı hem üretmeyi kendi halkı için şiar edindiği anlaşılıyor. Heykelin arka kısmında yazı var. Hemen yanında da bir kanatlı boğa ve aslan heykeli var. Bunlar milattan bin yıl önceye kadar tarihleniyor. Yani günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Geç Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserleri olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor. Zaten önceki yıllarda da benzer bazı buluntular ortaya çıkarılmıştı” diye konuştu.

Dünyada benzeri yok

Bölgeden, gelecek kazı döneminde de buna benzer güzel eserlerin ortaya çıkarılacağına inandığını kaydeden Günay, şunları kaydetti: “Bu eser oldukça Anadolulu bir buluntu. Roma, Yunan eseri, devamı değil. Ya da Batı Anadolu’da gördüğümüz eserlerden oldukça farklı. Bölgeyi çağrıştıran bölgeyi simgeleyen motifler bulunan Anadolulu önemli bir heykel. Bazalt taşından yapılmış. Gözleri de takma, ayrıca özel taştan yapılmış siyah beyaz. O kralın da gözleri etkileyici ki özel olarak vurgulanmaya çalışılmış. Heykelin alt yarısı ne yazık ki şu anda bulunamadı. Tahrip olmuş bir ölçüde. Ancak, üst yarısı bileklerden yukarısı sapasağlam vaziyette. Ben böyle bir heykeli ilk olarak görüyorum. Bunun eşi benzeri ne ülkemizde ne de dünyada olduğunu sanmıyorum. Yurt içinde ve yurt dışında kendi kendini ifade eden bu kadar gösterişli bir kral heykeli görmedim.” Günay, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserin, kazı ve müze ekibi tarafından rehabilite edileceğini, yakın bir gelecekte de eserin teşhire çıkacağını kaydetti.


Haberin Devamı