Uzayda gizemli keşif! 'Tamamen yeni bir fenomen'
Gökbilimciler James Webb Uzay Teleskobu'nu evrenin erken dönemlerine bakmak için yönlendirdiğinde, sıra dışı bir ışık izi bulunan eski bir galaksi buldu.
Verilerin detaylı bir araştırması yapıldıktan sonra bilim insanları, galaksinin sıra dışı parlaklığının sorumlusunun içindeki yıldızlar olmadığını tespit etti. Sorumlu uzaydaki gazdı.
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayınlanan sonuçlar, evrenin geçmişindeki kayıp bir bağlantıyı tamamlayabilir. Galaksi evriminde daha önce bilinmeyen bu aşamada, aşırı ısınan gaz bulutları, yıldızlardan daha parlak bir hale gelebiliyor.
Oxford ve Şikago Üniveristesi'nde astrofizikçi olan Harley Katz, bu durumu şöyle yorumluyor: "Görünüşe göre bu yıldızlar yerel evrende gördüğümüzden çok daha sıcak ve büyük olmalı ki bu da mantıklı çünkü erken evren çok farklı bir ortamdı."
Söz konusu gökbilim olduğunda, ne kadar uzağa bakıyorsanız, o kadar geçmişe bakıyor oluyorsunuz. Çünkü ışık ve benzeri diğer şekildeki ışımanın bize ulaşması daha uzun sürüyor. NASA, Avrupa ve Kanada uzay ajansları arasındaki bir işbirliğinin ürünü olan Webb, kızılötesi dalga boyunda gözle görünmeyen ışığı tespit ederek, evrenin oldukça erken dönemlerini araştırmak için inşa edildi. Özetlemek gerekirse evrendeki toz ve gaz, oldukça uzak ve sönük ışık kaynaklarını görmemizi engelliyor, ancak kızılötesi dalgalar bu toz ve gazı aşabiliyor.
Webb bugüne kadar içlerinde Büyük Patlama'dan 1 milyar yıl sonra oluşan ilginç GS-NDG-9422 galaksisinin de bulunduğu, bazı en eski ve en sönük ışık kaynaklarını gözlemlemeyi başardı. Karşılaştırma yapacak olursak, evrenin yaşının 13,8 milyar yıl olduğu düşünülüyor.