Uçak düşse bir şey olmayacak
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin revize ÇED raporu açıklandı. Raporda, doğanın ve canlıların hiçbir zarar görmeyeceği, üzerine 20 tonluk uçak düşse dahi tehlike yaratmayacağı vurgulandı.
MERSİN’in Gülnar İlçesi’nde yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan 3 bin 600 sayfadan oluşan revize Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu açıklandı. Raporda Akkuyu’nun hizmete girmesiyle birlikte yılda yaklaşık 35 milyar KWH elektrik enerjisi üretilmesi planlandığı ve bu miktarın Türkiye’nin bugünkü elektrik tüketimimizin yüzde 16’sını karşılayacağı, proje toplam maliyetinin 20 milyar ABD dolar olmasının öngörüldüğü ifade edildi. Pembe bir tablonun çizildiği raporda çevrenin ve canlıların hiçbir zarar görmeyeceği vurgulandı. İşte rapordan bazı başlıklar:
- Akkuyu inşaat sürecinde çalışanların yüzde 70’i yerli iş gücü olacak. 12 bin 500 çalışan yer alacak.
- İnşaat çalışanları 1500 dolar, işletme personelleri ise 3 bin dolar maaş alacak.
- Normal işletme koşullarında karbon ve diğer sera gaz emisyonları neredeyse sıfır düzeyinde olacak.
Akdeniz fokları
- En olumsuz koşullar altında dahi soğutma suyu deşarjının deniz suyu sıcaklığında en fazla 0.5 derece sıcaklık artışına neden olacak. Bu artış deniz yosunu gibi çeşitlilikler, gıda zinciri üzerinde ve foklar üzerinde her hangi bir olumsuzluğa neden olmayacak.
- Ayrıca inşaat faaliyetleri esnasında Akdeniz foklarına yönelik bir gözetim planlanacak ve bu çalışma kapsamında fokların bolluk dereceleri, üreme performansı indeksleri, yuva koşulları ve popülasyon durumları incelenecektir.
9 şiddetine dayanıklı
- Türkiye’nin ilk nükleer santralı için 9 şiddetinde olabilecek bir depremde güvenli durdurma dahil olmak üzere, birçok risk etkenleri hesaba katılarak uygulama yapılmaktadır. Akkuyu, güvenlik sistemleri ve bileşenleri aşağıdaki doğal ve teknolojik etkenler hesaba katılarak tasarlanmıştır.
- Tasarıma esas olay kapsamında, 20 ton ağırlığında ve 215 m/s hızda bir Phantom RF-4E uçağının çarpmasında dahi güvenlik gereksinimlerinin sıkı sıkıya uygulanmasını garanti etmektedir.
- 400 ton ağırlığında ve 200 m/s hızda bir Boeing 747-400 uçağının çarpması ve bu çarpmaya bağlı yakıt alevlenmesi, ’Tasarım Ötesi Olay’ olarak değerlendirilmiştir.