Türkiye’nin utanç tablosu: 6 ayda 92 kadın öldürüldü
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yayınladığı raporda 2011’de 92 kadının öldürüldüğünü, 2012’de bu rakama 6 ayda ulaşıldığını bildirdi...
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2012 yılının ilk altı ayında 92 kadının öldürüldüğünü açıkladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı 2012’nin ilk altı ayına ilişkin rapora göre, 2012 yılının ilk altı ayında 92 kadın öldürüldü. Türkiye’de her iki kadından biri kendi hayatıyla ilgili verdiği kararlar üzerine öldürülüyor.
Sığınmaevine giden de öldü!
Hükümetin kadın politikasının, kadınları korumadığı, aksine kadın katliamlarını teşvik ettiği vurgulanan raporda, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasının ardından aile içinde katledilme oranı yüzde 54’e çıktı. İntihar ettiği söylenen kadınların yüzde 50’si aslında intihar süsü verilerek katledildi” denildi.
Kriz ve işsizlik sebebiyle katledilen kadınların sayısının geçen yıla göre ikiye katlandığı belirtilen raporda, şu veriler yer aldı:
- 6 ayda kriz ve işsizlik nedeniyle katledilen kadın sayısı, 2011’e eşit.
- Ayrılma ve boşanma gerekçesiyle öldürülme oranı yüzde 28 iken, kıskançlık katliamlarının oranı ise yüzde 22.
- Koruma talep eden kadınların yüzde 75’ine kağıt üzerinde tedbir çıkarıldı.
- Sığınma evine yerleştirilen kadınların yüzde 37,5’i öldürüldü.
Mor Çatı’dan kadına şiddeti önlemek için dört yeni kitap
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, “Kadına Karşı Şiddeti Önlemek İçin Köprüler Kurmak” ve “Sığınaksız Bir Dünya İçin İletişim Ağı” projeleri kapsamında 4 yeni kitap yayımladı. Mor Çatı, “Kadına karşı şiddetle mücadelenin neresindeyiz?” sorusuna kadınların tanıklığıyla bulduğu yanıtları, “İzleme Raporu”nda kitap haline getirdi. Eva Lundgren’in “Şiddetin Normalleştirilmesi Süreci” kitabını da Türkçe’de 2. kez yayımlayan Mor Çatı, Sığınaklar ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayları’nın sonuç bildirgeleri ile sunumlarını “Sığınaksız Bir Dünya” kitabında bir araya getirdi. Soru ve yanıtlarla “Erkek Şiddetine Karşı Kadın Dayanışması” kitabını ise yeni çıkarılan 6284 Sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’u da içerecek şekilde güncelledi ve 2. basımını yaptı. Yayınlar, “Mor Çatı’da üretilen bilgi ve deneyimin yazılı hale getirilmesinin ve paylaşımının önemli olduğuna inanan kadınların” ortak çabasıyla hazırlandı.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, şiddetle yüz yüze olan kadınlarla dayanışma ve şiddete karşı mücadele için 1990 yılında kuruldu.