Gazete Vatan Logo

Türk gencin başarısı: 10 finalistten biri oldu

Diyarbakırlı 19 yaşındaki lise öğrencisi Bejan Tekay, yaşıtlarının hayatları ve toplum üzerinde değişim yaratan bir öğrenciye her yıl verilen 100 bin dolar değerindeki 2024 yılı Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü için 10 finalistten biri oldu.

Türk gencin başarısı: 10 finalistten biri oldu

Chegg.org, 1 milyon dolarlık Küresel Öğretmen Ödülü'nün kardeş ödülü olan Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü 2021 yılında dağıtılmaya başlandı.

"Daha iyi bir dünya için üstün öğrencilerin girişimlerine ışık tutan güçlü ve yeni bir platform oluşturma" amacıyla dağıtılan ödül Varkey Vakfı’yla ortaklaşa dağıtılmaya başlandı.

Ödüle başvurular, 16 yaşını doldurmuş ve bir akademik kuruma, eğitim ve beceri programına kayıtlı tüm öğrencilere açık. Yarı zamanlı öğrencilerin yanı sıra çevrimiçi kurslara kayıtlı öğrenciler de ödüle başvurabiliyor.

Diyarbakırlı 19 yaşındaki Bejan Tekay, özel bir lisede burslu olarak okuyor. Tekay’ın Teknofest ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri var. Öte yandan Tekay, NASA destekli Conrad Challenge yarışmasında da kendi kategorisinde ilk 5 takım arasına girerek Teksas’taki NASA Johnson Uzay Merkezi’ndeki inovasyon zirvesine davet edildi.

Güneydoğu Anadolu'daki ilk FRC takımının kurucularından biri olarak bölgesel STEM eğitiminin öncülerinden. 2023 yılında meydana gelen deprem felaketini de yaşamış olan Tekay'ın gösterdiği direnç, uluslararası araştırma fırsatlarına ve mentorluk rollerine ulaşmasına engel olamadı. Copipest gibi projeleri çevre sorunlarını ele alıyor ve Türkiye'nin önde gelen bilim platformu Evrim Ağacı ile yaptığı çalışmalar bilim eğitimini küresel çapta teşvik ediyor.

Haberin Devamı

Chegg'in CCO'su Heather Hatlo Porter konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“İlk 10 finalist arasına girdiği için Bejan'ı gönülden kutluyorum. Bu onur sadece üstün başarılarınızı yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda her geçen gün hepimiz için aktif olarak şekillendirdiğiniz daha parlak geleceğin bir kanıtı olarak duruyor. Chegg, Önce Öğrenci misyonuna kendini adamış bir organizasyondur. Küresel Öğrenci Ödülü aracılığıyla, dünyanın dört bir yanından ilham veren öğrencilere ışık tutuyor, onlara hikayelerini paylaşma, birbirleriyle bağlantı kurma ve seslerini duyurma fırsatı veriyoruz. Günümüzde, Bejan gibi öğrenciler her zamankinden daha fazla takdir edilmeyi hak ediyor; çünkü onların hayalleri, yaratıcılıkları ve olağanüstü çabaları dünyamızın karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelinmesi için esas nitelikte.”

Haberin Devamı

Varkey Vakfı kurucusu Sunny Varkey ise şunları söylüyor:

"Bejan'ın hikayesi, eğitimin herkes için daha iyi bir dünyanın şekillendirilmesinde oynadığı önemli rolü güçlü bir şekilde hatırlatıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma yolunda zaman daralırken, geleceğe güvenle bakabilmemiz için eğitime öncelik vermek hiç bu kadar önemli olmamıştı."

2024 yılı Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü için ilk 10'a giren diğer finalistler ise şöyle:

Alanna Sethi, 19 yaşında, Toronto Üniversitesi, Mississauga, Kanada'da Psikoloji Öğrencisi

Ángela Elena Olazarán Laureano, 17 yaşında, CONALEP, Papantla de Olarte, Veracruz, Meksika'da Bilgisayar Bilimleri Öğrencisi

Divaa Uthkarsha, 16 yaşında, Bangalore, Karnataka Hindistan'da Ulusal Devlet Okulu RNR'de Fen Bilimleri Öğrencisi

Maha Nawaz, 17 yaşında, BAE'deki Dubai Koleji'nde Bilgisayar Bilimi, Matematik, Fizik, Kimya ve EPQ A seviyelerinde öğrenci

Haberin Devamı

Martina Bahiana Basgall Sequeira, 18 yaşında, Buenos Aires, Arjantin Carlos Pellegrini Ticaret Yüksek Okulu'nda Ticaret Öğrencisi

Max Han, 23 yaşında, Malezyalı ve Singapur'daki Yale-NUS College'da Çevre Çalışmaları Öğrencisi

Mikołaj Wolanin, 22 yaşında, Polonya'daki Varşova Üniversitesi'nde Hukuk Öğrencisi

Millena Xavier Martins, 17 yaşında, Brezilya'daki CAp-Coluni (Colégio de Aplicação da Universidade Federal de Viçosa) Öğrencisi

Raphael Stark, 17 yaşında, Honolulu, Hawaii, ABD'de evde eğitim görüyor

Kazananın bu ayın sonunda, BM Genel Kurul haftasında New York'ta açıklanması bekleniyor ve ödülün sahibi kanaat önderlerinden oluşan Küresel Öğrenci Ödülü Akademisi tarafından en iyi 10 finalist arasından seçilecek.

Bu yılki Chegg.org Küresel Öğrenci Ödülü için başvurular ve adaylıklar 1 Şubat Perşembe günü açılmış ve 5 Mayıs Pazar günü sona ermiştir. Ödül için değerlendirmeye kalan son 50 kişi, 17 Temmuz Çarşamba günü açıklanmıştır.

Öğrenciler akademik başarıları, akranları üzerindeki etkileri, toplumlarında ve daha geniş ölçekte nasıl fark yarattıkları, başarmak için zorlukların üstesinden nasıl geldikleri, yaratıcılık ve yenilikçiliklerini nasıl ortaya koydukları ve küresel vatandaşlar olarak nasıl varlık gösterdikleri üzerinden değerlendiriliyor.

Haberin Devamı