Tiranlık Nedir, Tdk Sözlük Anamı Ne Demek? Tiranlık Yönetimi Özellikleri Nelerdir?
Tiran, kelime anlamı olarak zorba anlamına gelir. Tiran kelimesi diktatör, zalim, acımasız ya da gaddar kelimeleri ile de eş anlamlıdır.
Tiran, Türkçe anlamına bakıldığında zorba ya da gaddar, acımasız anlamlarına gelmektedir. Tiranlık ise bir diktatörün başta olduğu ve halkın da hiçbir söz hakkının bulunmadığı yönetim şeklidir. Tiran, Yunanca tyran kelimesinden türemiştir ve tiran halini almıştır. Merhametsiz, acımasız, gaddar, despot ya da diktatör anlamları işe eş anlamlıdır.
Herhangi bir yasası olmayan ve yalnızca bir hükümdarın keyfi uygulamaları ile yönetilen sisteme verilen isimdir. Ülkedeki yasam, yürütme ve yargı organlarının tamamı tiranın elinde olur ve her alanda tiran sınırsız yetkiye sahiptir. Halkın ya da başka kimsenin hiçbir alanda söz hakkı olmaz. Tiranlık, anti demokratik bir yapıya sahiptir ve insanlar en temel haklarından bile faydalanma konusunda zorluk çekerler.
Tiranlık Yönetimi Özellikleri Nelerdir?
Tiranlar ülke ya da devlet içinde mutlak kudrete sahip olan tek kişilerdir. Yönetimde tanrı yoktur ve bunun nedeni de tiranın kendinden daha üstün hiçbir şeyi istememesi ve kabul etmemesidir. Tanrıyı daha ulu ya da en güçlü varlık olarak kabul etmek ya da görmek tirana saygısızlık olarak görülür. Bu nedenle tiran genelde tanrıya değil yalnızca güce tapar.
Tiranlık düzenli ya da değişken bir yönetim sistemi değildir. Otoriteyi tek başlarına sağlamak için kendilerinden güçlü olan herkese karşılardır ve bu kişileri ya cezalandırır ya da öldürürler. Tiranlığın en temel ilkesi kötülük olarak kabul edilebilir. Güçlerini ve tahtlarını kaybetme korkusundan başka bir insana dönüşebilir ve her kötülüğü yapabilirler.
Tiranlık Ve Diktatörlük Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tiranlık ve diktatörlük birbirlerine benzedikleri için çoğu zaman karıştırılan iki kavram olarak karşımıza çıkar. Her ne kadar birçok kişi tarafından karıştırılsa da tiranlık ve diktatörlük aynı şeyler değillerdir. Diktatörlükte genelde demokratik bir düzen olur ve başa gelmiş olan yönetici silahlı bir darbe sonucunda başa gelmiştir. Diktatörlükte başa gelen kişi genelde güvenlik güçlerinde olan ve başa geçmek için hırs yapan kişiler olurlar.
Diktatörler yönetimi ele aldıktan sonra halka karşı katı disiplinler uygulayabilirler. Fakat bazı zamanlarda diktatörler de tiranlara dönüşebilirler. Diktatörler yandaşlarını etkisiz hale getirip tek başlarına yönetimi ellerine aldıklarında tiran halini alırlar.
Tiranlık Nasıl Bir Yönetim Biçimidir?
Çoğu tiran için kendisi halktan daha önemlidir fakat bu durum her tiran için geçerli olmaz. Tiranlar kendi hedeflerine ulaşmak için halkı bir araç olarak görürler ve güçlerini de halk üzerinden gösterirler. Tiranlık genelde bireylerin kimliğini yok etme üzerine kurulu bir yönetimdir. Halkın herhangi bir söz hakkı bulunmaz ve yalnızca itaat etmekle görevlilerdir. Otorite olan tiran tanrı yerine konulduğu için sonsuz ve koşulsuz bir güce sahiptir.