Tatlı tatlı paylaşın!
Merhum işadamı M. Salih Tatlıcı’nın mirasından mahrum bıraktığı iki varisinin açtığı davada Yargıtay bozma kararı verdi. İki mirasçı için 280’er milyon alma umudu doğdu.
Türkiye’nin en zengin 27’inci işadamı olan Mehmet Salih Tatlıcı, ilk evliliğini Bedriye Hanım ile yaptı. Bu evliliğinden Ali, Ahmet ve Mehmet isminde 3 oğlu dünyaya gelen Tatlıcı, ikinci evliliğini ise Nurten Tatlıcı ile yaptı ve bu evliliğinden Uğur adından bir oğlu oldu. İş hayatındaki başarılı yatırımları ile servetine servet ekleyen Mehmet Salih Tatlıcı Zincirlikuyu’daki milyonluk Tat Towers kulelerinin inşaatının bitmesinin ardından açılışını göremeden 2009’da 78 yaşında yaşamını yitirdi.
Miras bırakmadı
Tatlıcı’nın ölümünden sonra çocuklarının tereke (ölen kişiden kalan mallar) davası açmasıyla 1994 tarihinde hazırlanan bir vasiyetname ortaya çıktı. Mahkemece açıklanan vasiyetnamede Mehmet Salih Tatlıcı’nın yaklaşık 4 milyar dolarlık mirasının tamamını ikinci eşi Nurten Tatlıcı ile bu evliliğinden olan oğlu Uğur’a bıraktığı öğrenildi.
Vasiyetnamede ilk eşi Bedriye’den olan Ali ve Ahmet’i kendisini ölümle tehdit etmesi nedeniyle mirasından mahrum bırakan baba Tatlıcı, diğer oğlu Mehmet’e ise yalnızca “mahfuz hisse”den pay (saklı pay) verilmesini istediği ortaya çıktı. Baba Tatlıcı’nın vasiyetnamesinin sonunda ise küçük yaşta aldığı gayrimenkullerin satılmamasını nasihat etti. Ancak bu vasiyetname aile bireylerini karşı karşıya getirdi. Ahmet Tatlıcı ile ölen kardeşi Ali Tatlıcı’nın oğlu Salih Ziya Tatlıcı, söz konusu bu vasiyetnamenin Mehmet Salih Tatlıcı’ya ikinci eşi Nurten Tatlıcı’nın baskısı altında hazırlatıldığını öne sürerek iptalini istediler. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi, geçtiğimiz yıl son bulan yargılamada 1994’te düzenlenen vasiyetnamenin kabulüne karar verdi. Söz konusu karar ikinci eş Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur Tatlıcı’yı memnun ederken, ilk evliliğinden olan oğlu Ahmet Tatlıcı ile torunu Salih Ziya Tatlıcı kararı temyiz etti.
Yargıtay kararı bozdu
Temyiz talebini değerlendiren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin kararında taraflar arasındaki kavganın davacıların muris babalarını annelerine karşı haksız davranışlarla suçlaması üzerine yaşandığı, olayların bütün olarak değerlendirildiğinde kavganın başlamasında miras bırakanın da kusurunun bulunduğu kaydedildi. Kararda davacı çocukların babalarına karşı ağır bir suç işlediğine dair yeterli kanıt olmaması, anlatılan olayların ıskat sebebi sayılabilecek nitelik ve nicelikte olmadığına karar vererek yerel mahkeme kararını oy çokluğu ile bozdu. Yerel mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uyarsa davacı iki varis, saklı payları karşılığı mirasın 64’de 6’sına tekabül eden yaklaşık 280’er milyon dolar alabilecek.
İşte o miras;
- İstanbul, ABD ve Dubai’de gayrimenkuller
- Miami’de bir malikane ve alışveriş merkezi
- Tat Towers
- Tat Etiler İş Merkezi
- Tat Belek Beach Golf
- Kuruçeşme’de koru ve köşk
- Beykoz Konakları’nda 20 villa
- Beylerbeyinde bir köşk
- Yeniköy’de bir yalı
- Beyoğlu’nda iş merkezi
- Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun orijinal minyatürünün de bulunduğu paha biçilemeyen yaklaşık 4 bin tablo ile antika eşyalar