Gazete Vatan Logo

Tatil yapmak isteyenlere 'bungalov' ile tuzak! Gerçek gibi gösterdikleri her şey sahte çıktı

Dolandırıcılar bu kez de tatile çıkmak isteyen vatandaşları markaja aldı. Annesine bungalov ile tatil sürprizi yapmak isteyen üniversite öğrencisi F.A., fırsatçıların tuzağına düştü. Sosyal medya hesabından gördüğü tatil mekanı ile iletişime geçen F.A., kendisine gerçek gibi sunulan sahte belge ile şoke olurken, tüm parasını kaptırmanın üzüntüsünü yaşadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Mustafa Karakum, Instagram üzerinden yapılan dolandırıcılıklarla ilgili ‘ticari sicil gazetesi’ ve ‘kredi kartı’ uyarısı yaptı.

Tatil yapmak isteyenlere 'bungalov' ile tuzak! Gerçek gibi gösterdikleri her şey sahte çıktı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Fırsatçılar akılalmaz yöntemler kullanarak vatandaşları dolandırmaya devam ediyor. İnternet, kripto para, araba, konut, çek ve senet üzerinden türlü türlü hileler ile yeni taktikler icat eden dolandırıcılar, bu kez de tatilcileri sosyal medya üzerinden hedef almaya başladı. Instagram üzerinden günlük bungalov kiralamak isteyen F.A. ise son kurban oldu. Sosyal medyada reklamları gören ve mekanın tatil için kendine uygun olduğunu gören F.A., tatil parasını dolandırıcılara kaptırdı.

“WHATSAPP ÜZERİNDEN ARADILAR”

Sosyal medyadan kendine uygun gördüğü yer ile iletişime geçen F.A., “Ödemeyi sordum; ‘ücretin yarısını buradan gönderip, diğer yarısını gelince alıyoruz’ dediler. Ben de buna çok sevindim otel rezervasyonu gibi sandım. Anneme doğum günü için sürpriz yapacaktım, o yüzden rezervasyon yaptırıyordum. Dekontu WhatsApp üzerinden gönderdim ve WhatsApp üzerinden beni aradılar. Kiraladığım yer için benden sigorta parası istediler. Güvenilir bir sigorta firmasının da adını verdiler. Tabii bunun sonrada yalan olduğunu öğrendim. Bir belge attılar, gerçeğinden farksız, masraf olarak da 1.950 TL ücret çıkartmışlar. Şoke oldum ve kıllandım. Hemen bazı arkadaşlarıma sordum onlar da bunun doğal olduğunu söylediler. Ben de gönderdim. Açıklamaya da ‘sigorta bungalov’ diye belirtip tekrar dekontu attım” dedi.

Haberin Devamı

Tatil yapmak isteyenlere bungalov ile tuzak Gerçek gibi gösterdikleri her şey sahte çıktı

“GEÇİCİ SİGORTA PARASI YALANI”

Parayı geçici olarak aldıklarını ve muhasebeye giriş çıkışını yaptıktan sonra kısa süre içinde parayı iade edeceklerini söylediklerini söyleyen F.A., dolandırıcıların kendisini tekrar aradığını belirterek, “Hanımefendi açıklama kısmına ‘sigorta geri iade yazmamışsınız, parayı gönderemiyoruz. Tekrar göndermeniz gerekiyor’ dedi. Bunu duyunca ben iyice kıllandım. ‘Ben de tüm paramı gönderdim zaten, o zaman parayı geri atın tekrar açıklamayı değiştirip göndereyim size dedim.’ Bu kişi de daha önceki parayı açıklamadaki hatadan ötürü gönderemediklerini ve tekrar 1.950 TL göndermesini gerektiğini söyledi. Daha sonra da ikisini birden hemen göndereceklerini ekledi. Ben zaten ilk önce 900 sonra da 1.950 TL göndermiştim. Sonra üçüncü kez 1.950 TL daha gönderdim. Sonra hesabıma parayı göndermediler ve ünlü bir sigorta firmasının numarasını olduğunu iddia ettikleri numarayı verip ‘burayı arayın’ dediler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“TÜM PARAM ÇÖPE GİTTİ”

Dolandırıcıların parayı sigorta şirketinin hesabına geçeceğini söylediklerini belirten F.A., “Saat verdiler, şu zamana kadar halledeceğiz dediler. 2 gün oldu ama ne gelen var ne de giden. Hatta bizi engellediler. Elimde tüm ekran görüntüleri ve deliller de mevcut. Emniyete 2 tane numarayı ve parayı attığım çocuğun adını verdim ama savcılığa da suç duyurusunda bulunmam gerekiyormuş. Bu duruma çok üzüldüm. Zaten öğrenciyim; 4. 800 liram çöp oldu. Sigorta adı altında verilen yalan numarayı ve iletilen belgeleri sorgulattım, ilgili firma ise böyle bir poliçe olmadığını söyledi. Suç duyurusunda bulunup sonucu bekleyeceğiz artık” dedi.

ÖĞRENCİ OLMASINDAN YARARLANMIŞLAR

Olayın şokunu hala yaşadığını belirten üniversite öğrencisi F.A., “Vizelerden çıkmıştım, kafam bulanıktı, katakulliye gittim resmen” diyerek yaşadığı üzüntülü dile getirdi.

“RESMİ SİTEDEN ALIŞVERİŞ YAPIN”

Dolandırıcılık yöntemlerine karşı sık sık uyarılarda bulunan Avukat Mustafa Karakum, gazetevatan.com’a yaptığı açıklamada, “Instagram üzerinden yapılan satışlarda mağduriyetler her geçen gün artıyor. Eğer güvenli bir sitesi yoksa sosyal medya üzerinden alışveriş yapılmamasını tavsiye ediyorum. Burada en fazla önemli olan nakit para ile değil kredi kartı ile alışveriş yapma konusu. Çünkü kredi kartı ile iade işlemleri ve müdahale işlemleri daha kolay oluyor.

Haberin Devamı

Her numaraya da itibar edilmeyin. 444 ya da 0850'li numaralar olmasına dikkat edin. Onu da resmi sitesinden kontrol ederek arayabilirsiniz. Ticari ve resmi şirketler, WhatsApp üzerinden arama yapmaz. Normal yollardan arayıp alışveriş işlemleri yapılmalıdır. Böyle durumlarda hatlar dolandırıcıların değil başka kişilerin üzerine kayıtlı olduğu için hem paranızı alamazsınız hem de suç duyurunuz bir işe yaramaz” dedi.

Tatil yapmak isteyenlere bungalov ile tuzak Gerçek gibi gösterdikleri her şey sahte çıktı

“BANKA İŞLEMLERİNDE AÇIKLAMANIN ÖNEMİ YOK”

Yaşanılan dolandırıcılık olayına çok kez rastladığını dile getiren Karakum, “Birinci işlemi yapmışlar parayı almışlar, çok zekice bir şey yapıp sigorta demişler. İnsanların bir kere neyin sigortası bu diye sorgulaması gerekiyor. Diyelim ki bir belge hazırladılar, ben bir vatandaş olarak karşımdaki bir sigorta acentesi değilse, neden bunlara parayı göndereyim. Bu kişiler zaten benim adıma para yatıramazlar.

Eğer para yatırdıklarını iddia ediyorsa, benim iznim olmadan böyle bir şey yapamazlar. Hadi birinciyi göndermiş ikinciyi isterken de yine çok şeytanca bir şey yapmışlar. Bir daha gönder ikisini birlikte geri gönderelim demişler. Böyle bir şey olmaz. Bankadan gönderilen ya da gelen paralarda açıklamanın hiçbir önemi olmaz. O para eğer size geçtiyse almama imkanınız yoktur. Açıklama ne olursa olsun iade de sıkıntı olmaz” ifadelerini kullandı.

KRİTİK UYARI

“İnsanları ben tekrar bir konuda uyarmak istiyorum” diyen Karakum, “Alışverişleri mutlaka resmi sitelerden yapın, mümkünse kredi kartı ile yapın, nakit para göndermeyin, şirketin ticaret sicilden adını kontrol edin, şirketin adına gönderdiğinizi emin olun sakın şahsa göndermeyin” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı