Gazete Vatan Logo

Tarih Biliminin Özellikleri Nelerdir? Tarihi Biliminin Yöntem Basamakları Nelerdir?

Tarih biliminde öznellik olmaz, deney ve gözlem de yapılmaz. Tarihte olan hiçbir ÅŸeyin tekrarlanması ya da yeniden yaÅŸanması mümkün olmaz.Â

Tarih Biliminin Özellikleri Nelerdir? Tarihi Biliminin Yöntem Basamakları Nelerdir?

Tarih biliminde deney ve gözlem olmaz.

Tarihi olayların tekrarlaması ve yeniden yaşanması mümkün değildir.

Bir devletin tarihi araştırılırken hem yer hem de zaman belirtilmeli, olayın hangi dönemde, nerede ve neden geliştiği incelenmelidir

Tarihte gerçekleşen her olayın nedeni başka bir olayın sonucudur.

Tarih bilimi belgelere dayanır ve ispatlanabilirdir.

Tarihte yer, zaman, neden ve sonuç belirtilmesi gerekmektedir. Yer ve zaman olmadan herhangi bir tarihin değerlendirilmesi mümkün değildir ve bunun bilimsel bir değeri olmaz.

Tarihte hiçbir zaman kesin konuşulmaz. Çünkü bulunan her yeni bilgi bir öncekini çürütebilir ve araştırmayı daha ileriye taşıyabilir. Tarih her zaman yeniden yazılabilir.

Tarih bilimi geçmişte yaşanan olayları inceler ve daha iyi bir gelecek kurulmasını sağlar.

Tarih Biliminin Yöntem Basamakları Nelerdir?

Tarih biliminde herhangi bir konu üzerinde çalışmaya başlarken izlenmesi gereken bazı yöntem basamakları vardır. Bu basamaklar şu şekildedir:

Kaynak arama: Kaynaklar yazılı, yazısız, sesli, çizili ve görüntülü kaynaklardır. Herhangi bir olay incelenirken kaynakları bulmak ve ispatlı olarak araştırmaya devam etmek gerekir.

Haberin Devamı

Tasnif (sınıflandırma): Bilgi kirliliğinin önlenmesi için olayların sınıflandırılması gerekir. Bu sayede olayları daha kolay incelemek mümkün olur.

Tahlil (inceleme): Elde edilen bilgilerin ve verilerin değer açısından yeterliliğine bakılması gerekir. Sınıflandırılmış olan bilgilerin içeriği değerlendirilir ve güvenilirliğine dikkat edilir.

Tenkit (doğruluğu sorgulama): Araştırılmış olan bilgilerin nesnel olup olmadığı araştırılır ve buna göre eldeki malzemeler de kullanılabilir hale getirilir.

Terkip (bir araya getirme): Toplanmış olan veriler bir araya getirilir ve araştırmanın sonuna gelinir.

Tarih Bilimi Nedir?

Geçmiş dönemde kurulmuş olan uygarlıkları ya da kurumları inceleyen bilim dalına tarih ismi verilir. Tarih bilimi ayrıca toplumların sanatını, yapısını, kültürünü, gelenek ve göreneklerini de inceler. Tarihi olayların en önemli özelliği de asla aynı şekilde bir daha gerçekleşemeyecek olmalarıdır.

Haberin Devamı

Bu nedenle de tarih biliminde her şey kendi özelinde değerlendirilir. Tüm gelenek, görenek, kavram ve kültür hem kendi zamanında hem de coğrafi konumuna göre değerlendirilir. Tarih biliminde belgeler ve kurumlar titizlikle elen alınır ve objektif bir şekilde değerlendirilir.

Tarih Biliminin Faydaları Nelerdir?

Tarih, kişilere yaşamsal yetilerini kazanmasını sağlar. Geçmişte yaşanmış olanlar sayesinde geleceğin daha iyi bir şekilde kurulmasını sağlar. Herkes geçmişini merak eden ve günümüzdeki her şeyin nasıl bu şekilde inşa edildiğini öğrenmek ister. Tarih bilimi sayesinde geçmiş öğrenilir ve yaşanmış olanlar da geleceğe aktarılmış olur.

Geçmişe ve geleceğe ışık tutarak geçmişte yaşanmış ve yapılmış olan hataların yapılmamasına yardımcı olur. Tarih bilimi coğrafya, felsefe, heraldik, filoloji, sosyoloji, kronoloji, antropoloji, paleografya, epigrafi ve etnografya ile çalışmalar gerçekleştirir.

Â