Gazete Vatan Logo

Son 100 yılda nehir, bataklık ve göletlerin yarısı kurudu!

WWF uzmanları dünyayı su sorununun beklediğini, ortaya çıkacak ekonomik, ekolojik ve sosyal sorunların dünyayı yeni küresel krizlere sürükleyebileceğini açıkladı

Son 100 yılda nehir, bataklık ve göletlerin yarısı kurudu!

Çevre örgütü Dünya Doğayı Koruma Vakfı(WWF), 2050 yılına kadar dünyada su ihtiyacının yüzde 55 oranında artmasının beklendiğini belirterek, bu durumda su sıkıntısının baş göstereceği uyarısında bulundu. Susuzluk nedeniyle ortaya çıkacak ekonomik, ekolojik ve sosyal sorunların dünyayı yeni küresel krizlere sürükleyebileceği de gelen uyarılar arasında. WWF’nin Berlin seksiyonu tarafından 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yapılan açıklamada halen 780 milyon insanın temiz sudan mahrum olarak yaşadığı, 2,6 milyar insanın da temel su gereksinimlerinin karşılanamadığı ifade edildi. Açıklamada iklim değişikliği, nüfus ve tüketimin artması nedeniyle su kaynaklarının azaldığı ve su kalitesinin düştüğüne vurgu yapıldı. BBC’nin haberine göre örgüt ayrıca geçtiğimiz 100 yılda dünya genelindeki tüm nehir, bataklık ve göletlerin yüzde 50’sinin kuruduğunu da belirterek, ülkelere, su kaynaklarının düzenli kullanımı konusunda acil önlemler almaları çağrısı yaptı.

Musluktan su için!

WWF uzmanlarından Philipp Wagnitz İspanya’da meyve, Hindistan’da pamuk üretimi, Güney Afrika’da metal, Çin’de fosfor işletmelerinin büyük oranda su gücüne gereksinim duyduğunu belirterek Alman sanayisinin de olumsuz yönde etkileneceğini vurguladı. Çevre uzmanları bilinçli su tüketimini önerirken et tüketiminin azaltılması, pet şişe yerine musluk suyunun tercih edilmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

Haberin Devamı

Hindistan’da su mafyası ile savaş

Başkent Delhi dahil, Hindistan’ın pek çok bölgesinde mevcut altyapı halkın su talebini karşılamaya yetmiyor. 76 milyon kişinin temiz suya erişmekte zorlandığı Hindistan’da hükümet, açtıkları yasa dışı kuyulardan su çekip yüksek fiyattan halka satmaya çalışan su mafyasıyla mücadele ediyor. Independent gazetesinin haberinde, kendi su kuyularını açan bazı fırsatçıların piyasa fiyatının üzerinde fiyatlardan su sattığı belirtiliyor. Bu kişilerin kimi zaman yerel yönetim temsilcileriyle işbirliği yaptığı da haberde aktarılıyor. Hindistan hükümeti ise su mafyasına karşı, altyapının zayıf olduğu bölgelere su tankerleri göndererek mücadele yürütmeye çalışıyor. Hindistan’ın başkenti Delhi’ye Yamuna, Ganj ve Sutlej nehirleri su sağlıyor.

Haberin Devamı