Sezaryende dünya lideriyiz
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye 35 ülkede sezaryen ameliyatlarının oranı yüzde 28 dolayında. Türkiye’de ise bebeklerin yüzde 53’ü sezaryen operasyonlarıyla dünyaya geliyor
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 1985 yılından bu yana uluslararası tıp çevrelerinin kabul ettiği makul sezaryen oranları yüzde 10 ile 15 arasında değişiyor. BBC Türkçe servisinin haberine göre Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye 35 ülkede sezaryen ameliyatlarının oranı yüzde 28 dolayında. Türkiye’de ise bebeklerin yüzde 53’ü sezaryen operasyonlarıyla dünyaya geliyor. Tıp çevrelerine göre, sezaryen oranlarının artışında etkili olan birkaç etmen var; İlk doğumunu yapacak gebe kadın yaşlarındaki artış, tüp bebek yöntemi sonucu çoğul gebelik, hekimlerin yanlış tedavi suçlamasıyla karşılaşması, sezaryenle doğum takviminin öngörülebilirliği, bazı kadınların kişisel nedenlerle sezaryene sıcak bakması.
Özeller için kârlı
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Aytoz, “Eğer hastanın normal doğum yapmak açısından herhangi bir kontrendikasyonu yoksa, örneğin çoğul gebelik değilse, bebek makat gelişi değilse ya da bebekte bir anormallik yoksa, bebek stres altında değilse biz gebelerin normal yolla doğurmalarını tercih ediyoruz” diye konuşuyor. Dr. Ayşe Aytoz “Biz sezaryenle doğum yaptırdığımızda daha çok kazanmıyoruz” ancak Türkiye’de sezaryen oranları özel hastanelerde devlet hastanelerine göre çok daha yüksek. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2016’da kamu hastanelerinde yüzde 38,2 oranında sezaryen ameliyatı görülürken, özel hastanelerde bu oran yüzde 70,5 dolayında seyrediyor. Dr. Ayşe Aytoz, “Özel hastaneler tabii ki sezaryenle doğum yapıldığı takdirde daha çok kazanıyor olabilirler” diyor.
‘İnsan evrimini etkiliyor’
2012’de kabul edilen bir yasaya göre sadece “tıbbi gereklilik olması halinde” sezaryen yaptırılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, bu konuda sık sık sempozyumlara katılıyor, konuşmalar yapıyor. Son olarak on gün önce “Sezaryen Oranlarının Azaltılmasında Etkili Yöntemler” konulu sempozyuma katılan Emine Erdoğan, “Ülkemizdeki yüzde 53 sezaryen oranını, Fransa’daki yüzde 20, Hollanda’daki yüzde 15’ler seviyesine indirmek için büyük bir seferberlik başlatmalıyız” demişti.