Gazete Vatan Logo

Şefkat-Der araştırmasından çıkan korkunç sonuç

Şefkat-Der'in 20 bin kadını dinleyerek yaptığı şiddet araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre şiddet uygulayan erkeğin bahanesi çok.

Milliyet'ten Evin Demirtaş'ın haberine göre, kadının başörtüsü takması da dekolte giyinmesi de şiddete gerekçe gösteriliyor. Erkekler, kadınlara facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine üye olması, arkadaş listesinde erkeklerin de olması, profil fotoğrafı, erkeğin sevdiği siyasi parti liderini eleştirmesi, dizi izlerken yakışıklı jöne dikkatli bakması, kilo alması, tasarruf yapıp gizlice para biriktirmesi, kadının maaşının ya da sosyal statüsünün erkekten daha yüksek olması, tuttuğu spor takımının yenilmesi nedeniyle de şiddet uyguluyor. Araştırmaya göre çalışan kadınlar arasında en çok şiddete maruz kalan grubu sağlık sektöründe çalışan kadınlar oluşturuyor.

Şefkat-Der'in İstanbul ve Konya büroları ile iletişime geçen kadınlar ve sosyal medya kullanıcıları arasında yaptığı, "Türkiye'de Kadına Şiddet Uygulayan Erkeklerin Bahaneleri Araştırması", oldukça ilginç sonuçları ortaya koydu. 20 bin kadını kapsayan araştırma, kadına yönelik şiddet konusunda bugüne kadar Türkiye'de yapılan en kapsamlı araştırma olması ile dikkati çekiyor. Araştırmaya göre erkekler, televizyon dizilerinde eşine şiddet uygulayan erkekleri kendisine rol model alıyor.

"'Annen kötü yola düştü' derim"

Erkekler, şiddet uygularken, "Mahkeme boşadı, ama ben seni boşamadım, "Beni polise, savcıya nasıl şikayet edersin?", "Çocuklara, 'Annen kötü yola düştü' derim", "Bir erkek çocuk doğuramadın", "Bebek ağlıyor, ne biçim annesin sustursana", "Töremizde kadın dövülür", "Kızını dövmeyen dizini döver", "Karım değil mi döverim de severim de", "Bana büyü yapıldı", "Cinnet geçirdim", "Karım şımarmasın", "Beni kılıbık sanmasınlar" gibi bahanelerin arkasına saklanıyor. Rüyasında karısının kendisini aldattığını gören erkek, karısını dövüyor.

Açık perde, tuzlu yemek...

Kadının cinsel ilişkiye girmek istememesi, erkeğin cinsel fantezilerine itiraz etmesi, erkekten izin almadan dışarı çıkması, eve geç gelmesi, tartışırken erkeğe karşılık vermesi, kadının mal varlığını erkeğin üzerine geçirmeye çalışmasına itiraz etmesi, evin perdelerini iyice kapatmaması, yemeğin soğuması ya da tuzlu olması, faturaların çok gelmesi, sobanın zamanında yakılmaması, iftar vakti yemeğin hazır olmaması, sahura uyandırmaması, çocukların sınavda başarısız olması, erkeğin eğlence hayatı, alkol ve uyuşturucu kullanımına karışması, izinsiz güne katılması, erkek aradığında telefonun meşgul çalması, hatta herhangi bir firmanın müşteri hizmetlerinde çalışan erkek elemandan gelen rastgele arama bile şiddetin nedenleri arasında yer alabiliyor.

Aldatan erkek, dövüyor

Aldatan erkek, kendisinden boşanmak isteyen eşini dövüyor. Boşanmak istemeyen ya da boşanma aşamasında erkekten tazminat, nafaka talep eden, çocuklarının velayetini almak isteyen kadın da, eski eşinin tekrar evlenme teklifini reddeden, boşandıktan sonra başka erkekle ilişki yaşayan, aile baskısıyla zorla evlendirilmeye karşı çıkan, berdel evliliği reddeden, şiddet gören çocuğunu babadan korumaya çalışan kadın da şiddete uğruyor.

Trafikte de şiddet

Kadının başörtüsü takması da dekolte giyinmesi de şiddete gerekçe gösteriliyor. Erkekler, kadınlara facebook ve twitter'a üye olması, arkadaş listesinde erkeklerin de olması, profil fotoğrafı, erkeğin sevdiği siyasi parti liderini eleştirmesi, dizi izlerken jöne dikkatli bakması,
kadın programlarını çok izlemesi, kilo alması, gizli para biriktirmesi, çalışan kadının maaş kartını erkeğe vermemesi, tuttuğu spor takımının yenilmesi nedeniyle de şiddet uyguluyor. Kadın kaza yapması, yavaş gitmesi, sollamaya çalışan erkek sürücüye yol vermemesi bahanesi ile trafikte de şiddete maruz kalıyor. Araştırmaya göre çalışan kadınlar arasında en çok şiddete maruz kalan grubu ise sağlık sektöründe çalışan kadınlar oluşturuyor.

Haberin Devamı