Sanal oyun, gerçek hastalık
Uzmanlar bu konuda ciddi... Onlara dikkat edin
Gününü bilgisayar başında, internette oyun oynayarak geçiren ve ”abur cubur” olarak tabir edilen hazır gıdaları tüketen çocukların, birer obez adayına dönüştüğü ve bu durumun birçok hastalığa davetiye çıkardığı bildirildi.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Sebila Dökmetaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin aşırı kilo alımı ve vücutta yağ oranının artması olduğunu söyledi.
Enerji alımı ve enerji harcaması dengesinin bozulmasının kilo alımına yol açtığını ifade eden Dökmetaş, ”Bu ikisi dengedeyse insanlar ideal kilolarında kalırlar ama daha fazla enerji almış ve daha az harcamışsa enerji vücutta yağ
olarak birikir, kiloya dönüşür ve obezite ortaya çıkar” dedi.
Dökmetaş, obezite nedeniyle vücutta oluşan yağların estetik olarak kötü bir görüntü ortaya çıkardığını ancak daha önemlisinin, karaciğer, kalp ve iç organlarda ortaya çıkacak yağlanma olduğunu belirtti.
Obezitenin daha çok 40 yaşından sonra görüldüğüne dikkati çeken Dökmetaş, ”Bunun yanı sıra çocuk obez konusu da son yıllarda gündemde. ABD ve Avrupa’da, çocuk obezler çok ciddi boyuta ulaştı. Ülkemizde de son yıllarda çocuk obez
sayısında artış var. Bu artışın yüzde 30’lara ulaştığı kaydediliyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Dökmetaş, hareketsiz, günü bilgisayar başında internette oyun oynayarak geçiren ve ”abur cubur” olarak tabir edilen hazır gıda ile beslenen bir nesille karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
”Sokakta değil bilgisayarda top oynayan, bisiklet sürmeyen, hamburger, patates kızartması, cips, kola ve benzer gıdaları tüketen obez bir nesil yetişiyor. Hazır, kalori değeri yüksek gıdalarla beslenme alışkanlığının dayatılması da obezitenin en önemli etkenleri arasında yer alıyor. Hazır gıdalar, obeziteyi körükleyen kalori değeri ve yağ oranı çok yüksek sağlıksız gıdalardan oluşuyor. Çok az sulu yemek tüketiyorlar. Çünkü çocuklar, yemekten önce mutlaka
cips, kola tüketmiş oluyor. Sağlıklı gıda anlayışını aileler olarak biz tükettik. Bu nedenle birlikte masaya oturulup birlikte karar alınması gerekiyor.”
Tedbir alınması gerekiyor
Obezitenin çocuklarda psiko-sosyal sorunlara da neden olduğunu anlatan Dökmetaş, acilen tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.
Fit nesiller yetişmesi için mutlaka gıda alımına dikkat edilmesi gerektiğini, Sağlık Bakanlığı’nın bu nedenle okullarda birtakım gıdaların satışını yasakladığını anımsatan Dökmetaş, ”Belki bu şekilde öğle yemeklerinde, kuru fasulye-pilav, çorba teşvik edilebilir. Kantinlerin kalkması, yemekhaneye dönüşmesi lazım. Yine daha fazla spor, aile boyu spor körüklenmeli. Bu teşvik edilmeli. Tek başına Bakanlığın işi değil, topyekun mücadele şart. Spor salonları artırılabilir, okulların spor salonları geliştirilebilir. Yine obezite konusunda eğitimler verilmeli” diye konuştu.