Sakarca mıhlaması nasıl yapılır? Sakarca otunun faydaları neler?
Ordu’ya özgü lezzetlerden olan Sakarca otundan yapılan Sakarca mıhlaması coğrafi işaret aldı. Sakarca mıhlaması, Ordu’nun gastronomi alanında markası haline geldi. Peki, Sakarca otu nedir? Sakarca otu neye yarar? Sakarca otu nasıl yetişir? Sakarca otunun faydaları neler? Sakarca mıhlaması tarifi nasıl yapılır? İşte Sakarca otu ile ilgili detaylar…
Ordu’nun geleneksel lezzetlerinden Sakarca otu ile yapılan Sakarca mıhlaması tescillendi. Ordu Büyükşehir Belediyesi, kendine has özellikleriyle kent kültüründe yer edinmiş ürünlere coğrafi işaret alınmasıyla ilgili çalışmaları kapsamında Ordu sakarca mıhlaması Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Ağustos 2022 ve 130 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi. Peki, Sakarca otu nedir? Sakarca otu neye yarar? Sakarca otu nasıl yetişir? Sakarca otunun faydaları neler? Sakarca mıhlaması tarifi nasıl yapılır? İşte Sakarca otu ile ilgili detaylar…
SAKARCA OTU NEDİR?
Latince adı ornithogalum umbellatum olan sakarca olarak bilinen ve şubat-mayıs aylarında doğada kendiliğinden yetişen sakarca bitkisi özellikle Ordu’da kendiliğinden doğada yetişen bitkilerden biridir.
SAKARCA OTU NEYE YARAR?
Sağlıklı bir besin kaynağı olması ile beraber sakarca otu aynı zamanda en lezzetli türler içerisinde gelmektedir. Özellikle soğan kısmı yemeklere lezzet katmak için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok farklı hastalığa şifa niyetine de kullanıldığı biliniyor. Sakarca otu özellikle lezzeti ile yemeklerde yaygın şekilde kullanılır.
SAKARCA OTUNUN FAYDALARI NELER?
Sakarca otu özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda böbreklere iyi gelir ve dinç hissettirir. Diğer yandan taze soğan ile kuru soğanın getirdiği birçok fayda ile eşit oranda sunduğunu söylemek mümkün.
SAKARCA MIHLAMASI NASIL YAPILIR?
Sakarca Mıhlaması İçin Gerekli Malzemeler
- 3 bağ sakarca
- 2 baş kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yarım çay bardağı zeytin yağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yumurta
- 1 çay kaşığı karabiber
SAKARCA MIHLAMASI TARİFİ YAPILIŞI
Sakarcalar tek tek temizlenip soğuk suda yıkanır. Doğranıp kaynayan suda haşlanır. 10 dakika haşlandıktan sonra süzülür. Soğanlar ince ince doğranıp ayrı bir kapta zeytin yağı ve 1 kaşık tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine doğranmış sakarcalar ilave edilerek tekrar kavrulur. Kavrulan sakarcada yumurtaların ayrı ayrı kırılması için yerler açılır. 3 adet yumurta bu açılan yerlere kırılır. Kapak kapatılarak yumurtalar pişirilir. Üzerine karabiber dökülerek servis yapılır.