Gazete Vatan Logo

Sadece 34 plakalar değil İstanbul' a giren her araç vergi verecek

34 plakalı tüm otomobiller için ' kent kullanım vergisi' getiriyoruz. Bu vergi yol ve otopark yapımı için kullanılacak. Başka şehirlerden gelen araçlar da İstanbul' a girmeden önce gişeden kart alcak. Kaldığı süre için para ödeyecek...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 2006'ya, gişelerin Gebze ve Silivri sınırına kaydırılması, kent kullanım vergisi gibi iddialı projelerle giriyor. İdris Güllüce ile otorite ve yetki sınırları konundaki sorunu çözen, alkol yasakları konusunda Üsküdar Belediyesi'nin düzenlemelerine ilişkin yetkiyi üzerine alan Başkan Topbaş, şimdi de deprem ve ulaşım alanlarında yetki için düğmeye bastı. Topbaş, Kurban Bayramı öncesinde sorularımızı yanıtladı:

* Boğaz Köprüsü girişindeki gişeler kalkacak dediniz. Yerine ne gelecek, nasıl olacak?
Gişelerin kalkması zaten eskiden beri konu olurdu. Biz de bu fikirdeyiz. Birşeyin doğru anlaşılması lazım. Gişeler kalkmayacak, ötelenecek. Yani, gişelerin Boğaz Köprüsü yerine Gebze ve Silivri'ye alınmasını planlıyoruz. Bütün bunlar 21 Ocakta Ankara'da Başbakan'ın da katılacağı toplantıda konuşulacak. Biz bir öneri götürüyoruz. Henüz karara bağlanmış bir şey yok. Ama planımız bu.

* Gişeler kalkarsa Boğaz Köprüsü'nde yığılma olur, yan yollar yapılmadan yük azalmaz eleştirileri var...
Trafik bu nedenle yoğunlaşsa bile bir müddet sonra dengelenir, akım azalır. Öte yandan her bir araç, para ödemek için 10 saniye duraklayınca trafiğe çok yük biniyor. Yan yolları da yapıyoruz zaten, farkındayız.

* Peki gişelerden sağlanan gelirin yerine ne konulacak?
Gişeler şehir dışına taşınacak, oralardan para girdisi sağlanacak yine. Bunun dışında gişeler için değil ama yol yapımı, onarımı ve parklaşma için İstanbullu'dan her sene cüzzi bir miktarda "kent kullanım vergisi" alınacak.

* Nasıl ödenecek bu vergi?
Vatandaş, otomobili için her sene ödediği bazı harçları yatırırken bu vergiyi de ödeyecek.

* İstanbullu vergi ödememek için başka şehirlerin plaklarını kullanmaya başlarsa?
O mümkün değil. Başka şehirlerden gelenler, şehre girmeden önce para ödeyecekleri gişeden kart alarak, kaldıkları süre için para verecek.

* Kent kullanım vergisinden sonra otoparkları bedava yapacağız diyorsunuz. Şehre akımı artırmaz mı?
İstanbul Belediyesi'ne ait 250 bin araç kapasiteli otopark var. 8 yeni ihale verdik. Bu kapasiteye 60 bin araçlık bir ekleme yapacağız. Zaten özel otoparklar da yine paralı olacak.

* Bazı Avrupa kentlerinde şehiriçine giriş ve köprü ücretleri, şehre akın olmasın diye yüksek. Benzer bir uygulama bizde olacak mı?
Onlarda toplu taşımacılık çok güçlü. Bizde vatandaş bazı merkezlere ancak aracıyla ulaşabiliyor. Toplu taşımacılık güçlendikten sonra, biz de şehir içine girişleri paralı yapacağız.

* İçki yasaklan ne olacak? Üsküdar Belediye Başkanı size kırgın mı düzenlemeyi reddettiğiniz için?
İsterseniz sizin yanınızdan arayayım, aramızda hiçbir kırgınlık yok. (Ahizeyi kaldırıyor, ben yok gerekmez deyince kapatıyor), İstanbul Büyükşehir Belediyesi önce durum değerlendirmesi yapacak, sonra düzenlemelerin şekli belli olacak. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin de katılacağı komisyonun kurulup, çalışmalarını bitirmesini bekleyeceğiz.

* Danıştay Galataport'la ilgili soruşturma talep etti. Ne olacak?
Eksiklikler giderilir. Hallolur. Yapılır yine.

* Danıştay ihaleyi uygunsuz bulur ve iptal ederse?
O zaman bu hükümetin meselesi olur artık.

* Dubai kulelerini gerçekten siz mi istediniz? Yapılacaklar mı?
Şu anda gayri menkul yatırım ortaklığını kurma aşamasındayız. O hallolduktan sonra yapılacak kuleler. Kuleler istanbul'un kimliğini etkileyecek bir noktaya yapılmayacak, Maslak'taki modern yapılar gibi, şehrin modern yüzünü temsil eden bir kesit olacak.

Deprem için tam yetki talep ettim
* Deprem çalışmaları konusunda bir yenilik var mı?
İki hafta önce basına içeriği yansımayan bir toplantı yaptık Ankara'da. Başbakan'ın talimatı ile Mehmet Ali Şahin'in başkanlık ettiği, Bayındırlık Bakanlığı, Vali Muammer Güler, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, bazı milletvekilleri ve benim katıldığım bir toplantıda, İstanbul deprem çalışmaları için kentsel dönüşüm yetkisi talebimi dile getirdim. İstanbul'da l milyon 400 bin bina var. Bunun yaklaşık 450 bini riskli. Bu binaları inceleme, gerekirse yıkma veya onarma için bütçenin bizde toplanması, uluslararası bankalardan kredi alabilmek için Hazine garantisi göstererek boçlanabilmek için yetki lazım. Bunu istedik. Başbakan olumlu bakıyor. Bir sonraki toplantıyı 2-3 ay içinde yapacağız.

* Başbakan'a sunulan gizli raporda, İstanbul depremi için 25 milyar dolarlık bütçe lazım denmiş...
Bazıları 10, bazıları 17, bazıları 25 milyar dolar lazım diyor. Bu kadar paraya ihtiyaç yok. Şehir kendi rantını da kendine kaynak yapar. Bina yıkım ve yapımlarım üstlenen müteaahitler de olur.

Barboros Bulvarı' na metro yapacağız
Sürekli geliştirdiğimiz bir plan bu aslında. 116 kavşak projemizi biliyorsunuz. Mart'ta 20 yeni kavşak temeli daha atacağız. Beykoz-Üsküdar, Sarıyer-Beşiktaş sahil yolu çok sıkışık. Oradan metro geçirmeyi projelendiriyoruz şu anda. Barbaros Bulvarı'ndan metro geçirerek, oradaki minibüsleri ve otobüsleri kaldırmayı planlıyoruz. 21 Ocak'ta Ankara'daki toplantıda, halen 11 farklı otorite tarafından düzenlenen ulaşım hizmetlerinin bize bağlanmasını talep edeceğim. Plakaya ceza yazma yetkisi de dahil buna.

Haberin Devamı