Ruhsat skandalını mahkeme durdurdu
Antalya’da ‘Yaban hayatı mutlak koruma alanı’na verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporu mahkeme tarafından iptal edildi
Antalya’da bir madencilik şirketi Gündoğmuş İlçesi’nin kırsal alanları Pembelik ve Narağacı’nda iki ayrı mermer ocağı açmak için başvuruda bulundu. Firmaya, Narağacı kırsalında ‘mutlak koruma alanı’ altındaki Gündoğmuş Yaban Hayatı ve Geliştirme Sahası’nda 885 dönüm alanda mermer ocağı açabilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ‘ÇED gerekli değildir’ izni verildi.
Fark edildi!
Firmanın, Narağacı’ndaki 885 dönümlük yaban hayatı mutlak koruma ve geliştirme sahası için 2 Aralık 2015 günü verilen ‘ÇED gerekli değildir’ izninin, Pembelik mevkiinde 996 dönümde açmak istediği mermer ocağı ruhsatıyla verildiği belirlendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü, 30 Aralık 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı yapılan hataya ilişkin yazılı uyardı. Yaban hayatı mutlak koruma alanındaki mermer ocağına verilen ‘ÇED gerekli değildir’ izninin iptali ve yürütmenin durdurulması için muhtarla birlikte 5 köylü Antalya İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Antalya 1’inci İdare Mahkemesi ‘ÇED gerekli değildir’ raporunun iptaline karar verdi.
Muhtar dava açtı
Mermer ocağı alanının Alara Çayı’na da 150 metre mesafede başladığına dikkat çeken davacı avukatı Münip Ermiş, “Şirket tarafından yapılan başvuru zaten başta hilelidir. Proje aynı zamanda Bizans/Roma dönemine ait antik yolu da içerisine almaktadır. Antik yol korunması gereken tarihsel bir mirastır ve bu dahi göz ardı edilmiştir” dedi.