Reval Görüşmeleri Nedir, Özellikleri Nelerdir? Reval Görüşmelerinin Önemi Ve Özellikleri...
Reval görüşmeleri 9 Haziran 1908 tarihinde Estonya'nın Tallinn kentinde Rus Çarı ile İngiltere Kralı arasında gerçekleştirilmiş olan bir görüşmedir. Reval görüşmelerinin Rusya ve İngiltere açısından birçok farklı nedeni vardır.
Reval görüşmeleri, diğer adı ile reval mülakatı olarak da bilinir. Bu görüşme 9 Haziran 1908 yılında günümüz Estonya ülkesinin başkenti Reval isimli şehirde gerçekleşmiştir. Reval görüşmeleri Rus Çarı olan 2. Nikolay ile İngiltere Kralı VII. Edward arasında yapılmıştır.
Görüşmelerin yapıldığı sıra Osmanlı Devletinde padişah olarak 2. Abdülhamit vardı. Abdülhamit ve teşkilatı bu görüşmenin Osmanlı açısından önemli olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle de görüşmelerin engellenmesi için bazı çalışmalar yapıldı fakat başarılı olunamadı ve sonucunda Reval görüşmeleri gerçekleşti.
Reval Görüşmelerinin Önemi ve Özellikleri...
Reval görüşmelerinin en büyük önemi Rusların ve İngilizlerin kendi çıkarları için Osmanlı devletini parçalamak istemeleridir. Aynı zamanda siyasi yapıyı değiştirmek ve 2. Abdülhamit iktidarını da zorlamak için birçok şey düşünülmüştür. İngiltere ile Rusya görüşmeler sırasında Osmanlı devletini hasta adam olarak görmüş ve devleti parçalayarak aralarında paylaşmanın planlarını yapmışlardır.
Reval görüşmelerinin özellikleri arasında ise Rusya'nın Balkanlar ve boğazlar çevresinde rakipsiz kalmaları vardır. İngiltere denizaşırı sömürgelerini güvenceye almış, İran ve Afganistan'ın sınırları da belirlenmiştir. Reval görüşmeleri ile Almanların üzerindeki baskı artmış, Makedonya'da da ıslahat yapılmasına karar verilmiştir.
Reval Görüşmeleri Neden Yapıldı?
Reval görüşmeleri Rusya'nın Hindistan üzerinde daha çok hakka sahip olmak istemesidir. Aynı zamanda İngiltere'nin Kırım ve çevresinde daha fazla imtiyaz istemesi de reval görüşmeleri nedenlerindendir. Almanya'nın günden güne sanayisini güçlendirmesi ve teknolojisinin de gelişmesi ile Almanya İngiltere ve Rusya için tehlike arz etmeye başladı.
Bundan endişelenen Rusya çarı ve İngiltere kralı da görüşerek bu konuyu ele aldı. Osmanlı devletinin parçalanması da tüm devletlerin işine geleceği için Rusya Panslavizm politikasını desteklemeye başladı.
Rusya Panslavizm ile Slav kökenli lan halkın milliyetçilik duygularını kullandı ve Osmanlı devletinin bütünlüğünü bozmaya çalıştı. Bu esnada İngiltere Osmanlı devletinin güçsüz ve tehlikesiz olduğunu düşünerek Osmanlıya karşı barışçıl bir tutum sergilemiştir.
Reval Görüşmeleri Sonuçları
Reval görüşmelerinden sonra Osmanlı devleti parçalanacak ve Osmanlı topraklarını da İngiltere Krallığı ile Rusya İmparatorluğu paylaşacaktı. Görüşme esnasında Afganistan, İran, Makedonya, Girit ve Balkon demiryolları ve Almanya gibi güçlenmekte olan Avusturya hakkında konuşmalar olmuştur. Reval görüşmeleri sonucunda alınan kararlar ise şu şekilde olmuştur:
Rusya İmparatorluğu balkanlar ve boğaz çevresinde, İngiltere ise Mısır, Irak ve Güney Sudan bölgesinde rahat bırakılacak.
Makedonya bölgesinde ıslahatlar gerçekleştirilecek ve Osmanlı devleti üzerinde de Panslavizm politikası uygulanarak Almanya üzerindeki baskı artırılacak.
Reval görüşmeleri 2. meşrutiyetin sebepleri arasında da gösterilmektedir. Bunun sebebi de İttihat ve terakki cemiyeti padişahının devleti yönetmediğine karar verilmesi ve bu sayede 2. meşrutiyete zemin hazırlanmasıdır.