Renk körlüğü neden olur, tedavisi var mı? | Renk körlüğü testi nasıl yapılır?
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün renk körlüğü bulunan kişilerin artık polis olamayacağını açıklamasından sonra, renk körlüğü ile ilgili araştırmalar yükseldi. Doğuştan ya da sonradan çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen renk körlüğü, renkleri algılama yetersizliğine neden olur. Peki, renk körlüğünün bir tedavisi var mı? Renk körlüğü testi nasıl yapılır? İşte detaylar…
Bir canlının görme merkezinde bir pigment molekülünün bulunmaması veya az bulunması nedeniyle oluşan renk körlüğü, çeşitli renklerin çevresindeki renklerin algılanamaması veya ayırt edilememesi nedeniyle oluşur. Bir diğer anlamıyla Kırmızı, yeşil ve mavi renklerden birinin ya da birden fazlasının ayırt edilememesidir. Peki, Renk körlüğü neden olur? Renk körlüğü tedavi var mı?
RENK KÖRLÜĞÜNÜN NEDENLERİ
Doğuştan olabildiği gibi renk körlüğü optik sinirleri etkilen bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Renk körlüğüne neden olan durum gözün arkasındaki sinirlerin ışığa aşırı hassasiyetli olmasıdır.
Genetik
Yaş
Bazı ilaçlar
Hastalıklar
Fazla kimyasala maruz kalma
Diyabet
Sarı nokta
Alkoliklik
Lösemi
Alzheimer
Parkinson
Orak hücre anemisi
RENK KÖRLÜĞÜ TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Renk körlüğü bir hastalık değildir ve belli bir tedavisi de yoktur. Özel yapılmış lenslerle görme kusurları azaltılabilir. Normal bir insan 10 bin rengi ayırabilirken, renk körü olan insanlar 2 bin rengi ayırt edebilir.
RENK KÖRLÜĞÜ TESTİ NASIL YAPILIR?
Burada saklanan 45 sayısını görebiliyorsanız, renk körü değilsiniz.
Burada saklanan 5 sayısını görebiliyorsanız, renk körlüğü ile ilgili bir sıkıntınız yok demektir.
Bu testler esnasında görüntüde renk karmaşası yaşadıysanız, ya da göremediyseniz, bir uzmana başvurarak altında yatan sebepleri öğrenmeniz tavsiye edilmektedir.