Reenkarnasyon, insanın ruhunun bir başka bedende yeniden hayata dönmesi anlamına geliyor ve dünya çapında milyonlarca insan bu fenomene inanıyor. Bilim adamları da doğruluğunu ispatlayabilmek için araştırmalar yürütüyor
Şimdiye dek reenkarnasyonun “gerçek olabileceğini” düşündüren onlarca vaka görüldü. 3 büyük dine mensup din adamları ise bu inanışı şiddetle reddediyor
Başlarken
Bir başka bedende tekrar dünyaya gelenler
ABD’de 11 yaşındaki James Leininger isimli çocuğun İkinci Dünya Savaşı’nda ölen bir pilotun hayata dönmüş hali olduğunu iddia eden “Soul Survivor” kitabının satış rekorları kırması dünyada “reenkarnasyon gerçek mi” tartışmalarını yeniden alenlendirdi. VATAN gazetesi bu kitabı Türkçe’ye kazandırarak “Sağ Kalan Ruh” ismiyle okuyucularına armağan etti. Şimdi de bu fenomenle ilgili dünyada ve Türkiye’de yaşanan en ilginç örnekleri VATAN sizin için araştırdı. Bu dizide reenkarnasyon hakkında aklınıza gelen tüm soruların yanıtını bulacaksınız.
Reenkarnasyon inancına göre kişi öldüğünde vücudu yok oluyor ancak ruhu var olmaya devam ediyor. Hayatta kalan ruh, daha sonra başka vücutlarda hayata dönerek yaşamayı sürdürüyor. Yani bir insan öldükten sonra bir başka bedenle yeniden dünyaya gelebiliyor. Ancak reekarnasyon inancına göre ruhun ille de bir insan bedenine dönmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Önceki yaşamında insan olan bir kişi, sonraki hayatına bir kedi, bir yılan ya da bir bitki olarak da devam edebiliyor. Hatta daha önce bir babanın çocuğunun doğumundan önce ölmesi durumunda hayata kendi çocuğu olarak dönebileceğini bile öne sürenler ortaya çıkmıştı. Budistlere göre kişi önceki yaşamında ne kadar iyi ya da kötü bir insansa sonraki yaşamında hak ettiği bir canlı olarak hayata dönüyor. Hayata yeniden dönen ruh, bazı durumlarda eski yaşamını çeşitli rüyalar, görüntüler, eski yaşamından kaynaklanan korkularla, sık sık rastlanılan “bu anı daha önce yaşamıştım” hissi; yani deja vu ile hatırlayabiliyor.
Önceki yaşamdan anılar özellikle çocukluk döneminde çok daha sık hatırlanıyor. Ancak yıllar ilerledikçe yavaş yavaş hafızadan tamamen siliniyorlar.
Dünyayı peşinden koşturan fenomen
Reenkarnasyon inancının binlerce yıllık bir geçmişi olduğuna inanılıyor. Bugün daha çok Doğu kültüründe yaygın olduğu bilinse de Batı tarihinde ilk kez Pisagor ve Plato gibi bazı antik Yunan düşünürleri tarafından dile getirilmiş olan “ruh göçü” reenkarnasyon, aslında eski Mısır, Kelt, Maya ve İnka uygarlıkları gibi birçok uygarlıkta bilinen ve kabul görmüş olan bir kavram. Reenkarnasyon günümüzde en çok Hindular ve Budistler arasında yaygın bir inanış biçimi. Din uzmanları ise dünya çapında 1.25 milyarın üzerinde insanın reenkarnasyan inancına sahip olduğunu tahmin ediyor. Öte yandan bu inanış bilim dünyasının da ikiye bölünmesine neden olmuş durumda. Birçok bilim adamı reenkarnasyonu mantık dışı ve hatta “saçma” bulurken, kimileri de reenkarnasyonun varlığını bilimsel olarak kanıtlayabilmek için araştırmalarını azimle sürdürüyor.
6 milyar “taze” ruh
Milyonlarca insan reenkarnasyonu inansa da bunların yalnızca çok küçük bir kısmı önceki yaşamlarını hatırlayabildiklerini söylüyor. Bilim adamları içinse reenkarnasyon inancını çökertmek için basit bir matematik hesabı yeterli. En güvenilir tahminlere göre dünya nüfusu 7 milyara yakın bir sayıya ulaşmış olabilir. Ancak 1800’lü yıllarda dünya üzerinde neredeyse 1 milyardan daha az sayıda insan yaşıyordu. O zaman son 200 yıl içinde ortaya çıkan “yeni” 6 milyar ruh nereden geldi? Atalarımızın ruhu günümüzde 6 ruha bedel miydi? Birçok din reenkarnasyon inancına farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Ancak tek tanrılı dinler, genellikle tek yaşam, tek ruh ve tek tanrı inancına dayandığı için bu doğu inanışına hiç değer vermiyor.
Dalay Lama dünyanın en ünlü reenkarnasyonu
Tibet’in ruhani lideri 14’üncü kutsal Dalay Lama, iki yaşındayken gösterdiği mucizelerle 13’üncü Kutsal Dalay Lama’nın reenkarnasyonu olarak kabul edildi. 13’üncü Dalay Lama’nın ölümünden sonra lamalardan biri, gördüğü bir düşün ardından 2 yaşındaki Lhamo Dhondrub isimli çocuğun yaşadığı evi tüccar kılığında ziyaret etti. Çocuk, ziyaretçilerden birinin kucağına oturarak boynundaki boncuklarla oynamaya başladı. Ancak bir süre sonra kolyenin kendisine geri verilmesini istedi. Kewtsang Rinpoche isimli lama, kim olduğunu bilirse kolyeyi vereceğini söyledi. Bunun üzerine çocuk odadaki herkesin isimlerini Dalay Lama’nın aksanıyla teker teker saymaya başladı. Lamalar çocuğun vücudunu önceki Dalay Lama’dan kalan izleri bulmak için inceledikten sonra ikna oldu ve Dhondrub, şu anda 14’üncü kutsal Dalay Lama.
DİYANET: İslam’da bu inanış yok!
Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesinden daha önce reenkarnasyonla ilgili yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: Türkçemizde tenasüh veya ruh göçü olarak tercüme edilen reenkarnasyon, ölümden sonra ruhun yeniden bedenlenmesi inancı ve nazariyesidir. Reenkarnasyonun arka planında, dünyada adalet ve eşitliğin olmadığı, adalet ve eşitliğin sağlanması için tekrar bedenlenmeye ihtiyaç duyulduğu şeklinde bir düşünce yatmakta olduğuna inanılmaktadır. Ancak Kur’an’ın bütünlüğü içinde mesele ele alındığında; dünya hayatına tekrar dönüşün olmayacağı, hiç şüpheye mahal olmayacak derecede ortaya çıkmaktadır.
YARIN
Dünyada reenkarnasyona en çok inanan uluslar hangileri? Gallup anketinin sonuçları
Reenkarnasyona bir numaralı kanıt olarak gösterilen “Titu olayı” ve ABD’de büyük tartışmalar yaratan “Küçük pilot James” vakalarının akıl almaz detayları
Stanford Üniversitesi bilim adamlarının reenkarnasyonun matematiksel olarak mümkün olup olmadığını incelediği araştırmanın çarpıcı sonuçları
Türkiye’den ilginç reenkarnasyon vakaları.
Haberin Devamı