'Peri çemberleri' nin sırrı ne? Dünyanın pek çok yerinde görülüyor
Namibya ve Avustralya çöllerini süsleyen gizemli daireler uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Ancak onlarla ilgili son keşif, gizemlerini çözmeye bir adım daha yaklaştığımız anlamına geliyor olabilir. Bozkırda, etrafı otlarla çevrili ama ortası bomboş olan çorak toprak parçalarının, sanıldığından çok daha geniş bir coğrafyaya yayılmış olduğu belirlendi.
Yapılan yeni bir küresel araştırma, peri halkaları veya peri çemberleri olarak adlandırılan gizemli oluşumların Sahel, Madagaskar ve Orta-Batı Asya da dahil olmak üzere üç kıtaya ve 15 ülkeye yayıldığı 263 alan belirledi. Bu bilgiler ışığında oluşturulan atlas, söz konusu sıra dışı oluşumlara neyin sebep olduğunun bulunmasına yardımcı olabilir, ki bu soruyu cevaplamak şaşırtıcı derecede zor.
İspanya’daki Alicante Üniversitesi’nden çevre bilimci Emilio Guirado liderliğindeki ekip, ‘‘Peri halkası benzeri bitki örtüsü desenlerinin küresel ve sistematik bir değerlendirmesini yaptık ve üç kıtada yüzlerce peri halkası benzeri bitki örtüsü keşfettik’’ diye anlatıyor.
‘‘Çalışmamız, bu büyüleyici bitki örtüsü desenlerinin ekolojisi ve biyocoğrafyasına ilişkin kapsamlı bilgiler ve küresel dağılımlarına ilişkin ilk atlası sunuyor.’’