Orta Çağ'da Ticari Mekanlar Nelerdir? Ticari Mekanların İsimleri Ve Özellikleri...
Ticaret, insanlığın var olduğu günden bugüne devam eden aktif bir olaydır. Orta Çağ'da da ticarete oldukça önem verilmiştir. Yalnız mal alışverişi değil kültürlerinde kaynaşması açısından önem arz eden ticaret, Orta Çağ'da var olan ticari mekanlarda gerçekleşmiştir. Genellikle önemli ticari yollar üzerinde bulunan bu ticari mekanlar, özelliklerine göre farklı isimlere sahip olup yine kullanım amaçlarına göre ayrılmıştır.
Orta Çağ'da ticaret insanların iletişim ve alışverişi açısından en önemli aktiviteydi. Halen günümüzde ticaret, insanları bir araya getiren ve ülkeler arası gelişimi sağlayan en büyük aktivitedir. Orta Çağ'da da ticaret, bölgelerin ve insanların gelişmesi açısından oldukça önemliydi. Çünkü henüz gelişmemiş olan teknoloji ve her an her yerde bulunamayan ürünler ancak ticaret yolu ile elde edilebiliyordu.
Ticaretin daha fazla gelişmesi ile zamanla ticari mekanlarda oluşmuştur. Bu sayede insanlar hem kendi bölgelerinde yer alan ürünlere daha kolay ve tek bir yerde ulaşabilirken hem de ticari mekanlar sayesinde farklı bölgelerde bulunan ürünlere de daha kolay ulaşmıştır. Ürün, bilgi ve kültür aktarımında ayrıca insanların kendini geliştirmesinde ticari mekanların yeri ayıdır.
Orta Çağ'da yer alan ticari mekanlar kullanım amacına göre sınıflanmış ve farklı isimler almıştır. Orta Çağ'da bulunan ticari mekanların başında bedesten ve hanlar gelir. Deniz ticaretinde limanlar büyük önem taşırken arasta, kapan, ribat, kervansaray, panayır ve pazarlar diğer ticari mekanlardır.
Ticari Mekanların İsimleri ve Özellikleri
Ticari Mekanların isim ve özellikleri aşağıda kısaca belirtilmiştir;
Liman; Deniz kıyılarında deniz yolu ile temin edilen çeşitli ürünlerin yer aldığı alanlardır.
Pazar; Açık havada kurulan ve haftanın belirli günlerini kapsayan ticari alanlardır.
Panayır; Farklı önemli tarih aralarında yapılan ve ekonomik alanda önemli etkiye sahip ticari alanlar.
Kervansaray; Hem kervanların güvenliğini ve konaklamasını sağlayan hem de halkın yararına olan ticarthanelerdir.
Ribat; Askeri ve savunma amacıyla yapılan zamanla konaklama amacı ile de kullanılan önemli yapılardır.
Kapan; Toptan ticaretin yapıldığı alanlardır.
Han; Konaklama amacı ile ticaret yolları üzerinde olan yerlerdir.
Arasta; Aynı esnaf grubunun bir sıra üzerinde yer alması ile oluşan ticari bölgedir.
Bedesten; Kumaş ve değerli eşyaların satıldığı kapalı alışveriş merkezleridir.
Ticari Mekanlar ve Ticari Yollar
Ticari mekanlar kadar ticari yolların da önemi büyüktür. Bu yüzden bazı ticari mekanlar ticari yollar üzerine kurulmuştur. Ticari mekanlar ile ticari yollar bu yüzden bağlantılıdır. Kervansaraylar, hanlar ve limanlar ticari yollar üzerine kurulmuş olan önemli ticaret mekanlarıdır.
Orta Çağda Ticari Mekanların Kullanımı
Orta Çağ'da ticari mekanlar çok daha ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü insanlığın gelişimi açısından Orta Çağ dönemi oldukça önemlidir. Bu dönemde yapılan yenilikler daha kalıcı olmuştur. İletişim açısından da ticari mekanların kullanımı Orta Çağ'da gelişim göstergelerinden biridir.