Öleli 3 yıl oldu, kimlik bekleniyor
Festus Okey'in gözaltına alındığı karakolda vurulup ölmesinin üzerinden tam üç yıl geçti
Nijeryalı sığınmacı Festus Okey'in gözaltına alındığı Beyoğlu Polis Merkezi'nde vurulup ölmesinin üzerinden tam üç yıl geçti. Sanık polis Cengiz Yıldız'ın "olası kasıtla öldürmek"le yargılandığı davada, mahkeme 1,5 yıldır Nijerya devletinden Okey'in kimlik bilgilerini bekliyor.
Nijeryalı sığınmacı Festus Okey'in Beyoğlu Polis merkezi'nde gözaltına alınıp vurulmasının ve ölmesinin dün üçüncü yıl dönümüydü. Okey'in ölümüyle ilgili dava olaydan üç ay sonra başladı; ancak hâlâ sonuçlanmış değil. Sanık polis Cengiz Yıldız, bu davada "olası kasıtla insan öldürmek" suçlamasıyla yargılanıyor. Beyoğlu Ağır ceza Mahkemesi, Nisan 2009'dan beri, Okey'in kimlik bilgilerinin Nijerya'dan gönderilmesini bekliyor. Gelecek duruşma ise 11 Kasım'da devam edecek.
"UNHCR belgesi kimlik için yeterli"
Davayı izleyen avukat Taylan Tanay böyle bir davada sanık açısından öldürülenin kimliğinin davanın gidişatını etkilememesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, Okey'e Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından verilen belgenin yeterli olduğunu da söylüyor."Bu belge, uluslararası sözleşmelerce tanınan bir kimlik. Bunun sahte olduğu iddia edilebilir, ayrıca dava açılır, mahkeme o zaman araştırmaya karar verebilir, ama şimdi sanık avukatı kimliği yok dedi diye dava süründürülüyor."
Festus Okey cinayeti
Festus Okey, 20 Ağustos 2007'de Beyoğlu Polis Merkezi'nde gözaltında olduğu sırada polis Yıldız'ın silahından çıkan kurşunla öldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Okey'in Yıldız'ın silahını almaya çalıştığını, silahın bu sırada ateş aldığını açıkladı. UNHCR Türkiye, Okey'in öldürülmesinin ardından, 3 Eylül 2007'de Türkiye hükümetine bir yazı yazarak olayla ve soruşturmanın gidişatıyla ilgili bilgi istedi. UNHCR, Okey'in sığınma başvurusu yaptığını belirtti, metinde adının doğru yazılışı olan "Fastos"u da kullandı. 27 Kasım 2007'de başlayan davanın ikinci duruşmasında, 14 Şubat 2008'de, Yıldız'ın avukatı ""Bu kişinin adı Festus Okey değil, kaçak bir vizeyle gelmiş, adını sonradan Festus Okey koymuşlar, Acaba terörist midir?" deyince, mahkeme Nijerya Büyükelçiliği'nden bilgi istedi. Davanın en önemli kanıtlarından, Okey'in vurulduğu sırada üzerinde olan gömleğin kaybolmasıyla ilgili, mahkeme 13 Mayıs 2008'deki duruşmada takipsizlik kararı verdi. Okey'i vuran silahın aylardır polis Yıldız'da olduğu, mahkemenin Yıldız'dan silahı teslim etmesini istediği 11 Eylül 2008'deki duruşmada ortaya çıktı. 16 Aralık 2008'de, Nijerya'yla Türkiye arasında adli yardım sözleşmesi olmadığını öğrenen mahkeme, Okey'in kimlik bilgilerinin doğrudan Nijerya'dan istenmesine karar verdi. Mahkeme 7 Nisan 2009'da, silahın polis Yıldız'a geri verilmemesine karar verdi. O günden bu yana mahkeme kimlik bilgisi gelmediği için davayı erteliyor. Mahkeme 29 Haziran'daki duruşmada da, Nijerya'dan beklenen belge ulaşmadığı için Adalet Bakanlığı'na sorulmasına karar verdi.