Okul öncesi eğitimli çocuk gitmeyenden 1.5 yıl ileride!
TEDMEM’in raporuna göre “okul öncesi eğitim” almış bir öğrenci, 15 yaşına geldiğinde okul öncesi eğitim almamış akranlarına kıyasla daha başarılı oluyor.
Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM’in PISA 2012 üzerinde yaptığı çalışma çocukların eğitimiyle ilgili bir çok önemli gerçeği ortaya çıkardı.
TEDMEM’in raporuna göre okul öncesi eğitim almış bir öğrenci, 15 yaşına geldiğinde diğer akranlarına kıyasla matematikte Türkiye’de 62, OECD ortalamasında 52 puan daha çok başarı gösteriyor. Bu puan farkı Türkiye’de yaklaşık 1.5 okul yılı eğitime denk geliyor. Bu sonuç Türkiye’de öğrencilerin, 1 yıl daha erken okula başlamalarının değil, okulöncesi eğitim almalarının gerekliliğini gösteriyor.
Sosyo-ekonomik düzey
OECD genelinde öğrencilerin yüzde 15’i sosyal, kültürel ve ekonomik düzey açısından düşük seviyede yer alırken, Türkiye’de bu oran yüzde 69. Türkiye bu sıralamada sadece Endonezya ve Vietnam’ın üstünde yer alıyor.
2003’te matematikte 100 öğrenciden 52’si temel becerilere sahip değilken bu sayı PISA 2012’de 42’ye düştü. Buna rağmen 100 öğrenciden sadece 6’sı fark yaratma, toplumsal ve bilimsel dinamikleri ileriye taşıyacak üst düzey becerilere sahip. Türkiye’deki anne-babalar ortalama 8.7 eğitime sahipken OECD ülkelerinde ebeveynlerin ortalama eğitim süresi 13.5 yıl. Lise sonrasında eğitim almış ailenin çocuğu ile 8 yıldan az eğitim görmüş ailenin çocuğu arasında aynı sınıf düzeyinde bulunan öğrenciler için neredeyse 1.5 okul yılına karşılık bir başarı farkı bulunuyor.