Nimet Abla gişesinde 24 yıldır Nimet abi var
Halkın uğurlu olduğuna inandığı için piyango bileti almak için akın ettiği ünlü Nimet Abla gişesini uzun yıllardır yeğen Nimet işletiyor. Nimet Abla'nın ölümünden sonra işin başına geçen Nimet Abi: "Çok bilet sattığımız için büyük ikramiye çoğunlukla bizden çıkıyor"
Milli Piyango'nun 8 trilyonluk yılbaşı ikramiyesi milyonlarca insana hayaller kurduruyor, ikramiye heyecanının en fazla hissedildiği yerlerin başında hiç kuşkusuz Eminönü Bahçekapı'daki Nimet Abla gişesi geliyor. Nimet Abla gişesi yıllarca şans dağıttı. Buradan alınan birçok bilete ikramiye çıkınca Nimet Abla ün kazandı. Nimet Abla 1978 yılında vefat edince bayrağı kendisiyle aynı adı taşıyan yeğeni Nimet Özden aldı. İngiltere'de ekonomi ve yöneticilik eğitimi alan; İngilizce, Fransızca ve Almanca bilen Nimet Abi şans dağıttığı gişede sorularımızı yanıtladı.
* Nimet Abla'nın başka mirasçısı var mı?
Nimet Abla mirasını vakıfa devretti. Bana sadece ismini verdi. 1955'de doğduğumda Alman Hastanesi'ne gelip bana kendi ismini vermek istediğini söylemiş. Ailede herkes onu sayardı, ayrıca yapı olarak diktatördü. Kimse onu kırmak istemezdi. O yüzden annem ve babam da, "Peki" demiş, ismim Nimet olmuş. Ailede en son "Nimet" benim, benden başkası da yok. Nimet Abla, mirasını Nimet Abla Vakfı'na devretti. Vakfın geliri ile üniversite öğrencileri okutuluyor.
* Bu işi üstlendiğinizde kaç yaşındaydınız?
24 yaşındaydım. Nimet Abla 1978'de vefat etti. İngiltere'de yöneticilik eğitimi alıyordum. Eğitimimi yarıda bırakıp Türkiye'ye döndüm ve mecburen işin başına geçtim. Doğrusu bu işin başına geçmeyi düşünmüyordum.Yönetici olmak istiyordum ancak şartlar beni buna zorladı. Çünkü başka kimse yoktu. Nimet Abla evlendi ama çocukları olmadı. Zaten kendisi de benim doktor olmamı istiyordu.
* Milli Piyango işinde ilk deneyimi ne zaman yaşadınız?
Üç yaşında Milli Piyango ile tanıştım. Nimet Abla elimden tutup bana bilet sattırırdı.
* Kendinizi şans dağıtan biri olarak mı yoksa işletmeci olarak mi görüyorsunuz?
Piyango neticede şans işi... Ne kadar bu işin işletmeciliğini yapsanız da neticede şans ve işletme boyutunu birbirinden ayırmak o kadar kolay değil...
* Nimet Abla'ya hiç ikramiye çıkmış mıydı?
Bir kez çıkmıştı. Ama büyük ikramiye değil; bugünkü parayla üçüncü, dördüncü ikramiye gibi.
* Yurtdışından bilet sipariş edenler var mı?
Almanya, Avusturya, İsviçre ve İngiltere'den geliyorlar. Oynamaktan ziyade oralardaki Türklere satıyorlar.
* Milli Piyango'yu tutturmanın belli bir yolu var mı? Hangi numaralar daha şanslı?
Bu bütünüyle şans işi... Ne kadar çok bilet alırsanız şansınız o kadar artar. Seri oynamak en azından biletin yüzde 30'unu geri alabilmek demektir. Çünkü amortiler vurur, çift rakamlar vurur. Ben her yılbaşı bir tam karışık seri, bir tam düz seri, bir yarım karışık, bir yarım düz, bir çeyrek düz, bir çeyrek seri oynarım. En mantıklısının bu olduğunu düşünüyorum.
* Kaç kez büyük ikramiye sizin sattığınız biletlerden çıktı?
Her çekilişte, en büyük olmasa bile ikinci büyük ikramiye yüzde yüz bize çıkmıştır. Ayrıca 1947, 1980,1986,1992,1995 ve 2000 yıllarında büyük ikramiye bizim sattığımız bilete vurdu.
* Ne kadar kazanıyorsunuz?
Bilet başına yüzde 9.90 kazancımız var.
* Merkeziniz Bahçekapı'da, bir de Bakırköy'de şubeniz var. Neden başka bir şube daha açmadınız?
Bu işin kontrolü kolay değil. Bilet dediğiniz, aynen banknot bazında basılan para gibi. İnsanları kontrol etmek, yönetmek zor. İyi bir ekibiniz olursa bunu yapabilirsiniz. Şimdiye kadar bu iki şubeyle sınırlı tuttuk işi ama önümüzdeki iki-üç yıl içerisinde inşallah Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde de şube açacağız. Bu bizzat Nimet Abla'nın vasiyetidir, "Oğlum Ankara'dan, İzmir'den, Anadolu'dan bilet almak için kalkıp buraya geliyorlar. Bizim de bir gün onların ayağına gitmemiz gerek. Çünkü bütün kazancımızı halka borçluyuz " derdi. İnşallah onun bu vasiyetini yerine getireceğim. Çünkü bu halka borcumuz olduğunu düşünüyorum.