Nikel Kullanım Alanları Nelerdir? Nikelin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...
Nikel, periyodik cetvelin 8. grubunda bulunur ve 1751 senesinde keşfedilmiştir. Günümüzde genellikle sanayi alanında kullanılan nikel uçak ve tren üretiminde de kullanılır.
Nikel, genelde uçak ve tren üretiminde kullanılan bir elementtir. Bu alanda nikel elementi ve paslanmaz çelik elementi de bulunur. Evlerde dekoratif olarak kullanılan mıknatıs ve gümüş ürünlerinde de nikel bulunur. Periyodik cetvelde Ni olarak gösterilen nikel elementinin atom numarası da 28'dir. Atom ağırlığı 8,8 olan nikel ferromanyetik özelliğe de sahiptir.
Nikelin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...
Birçok kullanım alanına sahip olan nikel en çok paslanmaz çelik üretiminde kullanılmaktadır. Paslanmaz bir yapısı olan çeliğin işlenmesi sırasında paslanmama özelliğini ve dövülebilirlik oranını artırmak için nikel kullanılır. Günümüzde de paslanmaz çelik uçak, vagon, kamyon ve lokomotif gibi ulaşım araçlarının üretiminde kullanılır.
Motor parçalarında düşük ya da yüksek ısılara karşı göstermiş olduğu dayanıklılık nedeni ile nikel elementi kullanılmaktadır. Buna örnek olarak gaz türbinlerini ve jet motorlarını vermek mümkündür. Nikel kullanılan alaşımlara süper alaşım adı verilir ve içinde de %56 kadar nikel, titanyum, alüminyum ve demir bulunur. Demir, bakır ve alüminyumun nikelle olan alaşımlarında da nikelin manyetik özelliğinden faydalanılır.
Nikel Nedir?
1751 yılında nikel elementi ile ilgili ilk çalışmalar yapılmıştır ve nikelin ilk olarak bakır olacağı düşünülmüştür. Daha sonra bakırdan farklı olduğu anlaşılan nikel elementi keşfedilmiştir. Geçmişten günümüze kadar birçok kimyager nikelin demir, kobalt, bakır ve arsenik alaşımı olduğu söylemiş fakat daha sonra bunun yanlış olduğuna karar vermiştir.
İş yerleri ve evlerde kullanılan birçok araç gerecin maddesel yapısında nikel kullanılır. Ni sembolü ile gösterilen nikelin atom numarası 28 olarak karşımıza çıkar. Katı halde bulunan nikel elementinin ağırlığı 8,8 olarak bilinir. Ferromanyetik özelliğe ve demirle alaşıma girme özelliği bulunan nikel hava ya da su ile temasa girerse oksitlenme özelliğine sahip olur.
Nikel birçok asit ve baz çeşidine karşı da dayanıklı bir elementtir. Nikelin ayrıştırma özelliği de bulunur. Nikel ayrıştırıldığı zaman yüksek miktarda hidrojen emme özelliği olur ve bu işlem sonucunda kataliz olma özelliği bulunur.
Nikel Nasıl Keşfedildi?
Gezegende sık sık bulunan nikel 1751 senesinde bilim insanı olan Baron Axel Fredrik Cronstedt tarafından keşfedilmiştir. Periyodik cetvelde 8. grupta bulunan nikel elementi en fazla sanayi alanında kullanılır. Bunun yanında nikel nikolitten cronstedt bakırını ayırmaya çalışırken de bulunmuş olan bir elementtir. Nikel, yapısı bakımından çok dayanıklıdır.
Geçmiş zamanlarda birçok kimyager nikelin arsenik, kobalt, bakır ve demir alaşımı olduğunu da söylemiştir. Kullanım alanı oldukça fazla olan nikel elementi birçok araç ve gerecin içinde de kullanılan bir elementtir. Özellikle de mıknatıs ve bozuk para gibi metal eşyaların birçoğunda nikel elementi kullanılmıştır.